2012-06-07 12:35:59• hírek • Kocsis Zoltán

Ibrahimovic varázslatában bíznak a svédek

Négy évvel ezelőtt Svédország szintén a D csoportba kapott besorolást. Akkor előbb simán legyőzték a görögöket, ám a következő fordulóban egy utolsó percben kapott góllal kikaptak a későbbi győztes spanyoloktól, ami után az oroszok elleni zakó a kiesésüket jelentette. A skandinávoknak idén sem lesz könnyebb dolguk, sőt! A továbbjutást Anglia, Franciaország és a házigazda Ukrajna ellen kellene kivívniuk.

A négy évvel ezelőtti tornán a három svéd gólból kettőt Zlatan Ibrahimovic vágott, ám a bosnyák származású csillag legemlékezetesebb EB-gólja 2004-ben született: az akkor az Ajaxban futballozó játékos parádés mozdulattal sarkazott Gianluigi Buffon kapujának felső sarkába. Hasonló varázslatokban idén is reménykedhetnek a svéd (és a semleges) szurkolók. Az idők közben a Milant erősítő csatár élete egyik legjobb szezonját produkálta: a SerieA-ban 28 góljával gólkirály lett, a selejtezőkben nyolc meccsen öt gólt lőtt.

Ám nem csak a néha arrogáns és öntörvényű Ibrahimovic lehet képes fontos gólok megszerzésére. Ola Toivonen is remek szezont tudhat maga mögött, a PSV Eindhovenben 18-szor talált az ellenfelek kapujába a holland bajnokságban. A 26 éves csatár számára akár a nagy áttörést is meghozhatja a kontinenstorna. Rajtuk kívül pedig ott van Johann Elmander és Markus Rosenberg, akik szintén komoly nemzetközi rutinnal felvértezve rohamozhatják az ellenfelek kapuit.

Erik Hamren válogatottja amúgy sincs hiány rutinban. Anders Svensson már 36., és Olaf Mellberg pedig 35. életévét tölti idén, de rajtuk kívül Andreas Isaksson, Mikael Antonsson, Jonas Olsson, Kim Kallström, Sebastian Carsson és a fentebb említettek is több nagy csatát megéltek már. A keret legfiatalabb tagja, Martin Olsson is betöltötte már a 24. életévét.

Talán ez magyarázhatja, hogy Hamren miért hagyta ki a keretből a csak apróbb sérüléssel bajlódó John Guidettit. Pedig a húsz éves csatár valósággal berobbant a holland labdarúgásba azzal, hogy a Feyenoord színeiben 23 bajnokin 20 gólt szerzett - közvélemény követelte is őt a válogatottba. Kimaradt továbbá a veterán Daniel Majstorovic is, ám a Celtic Glasgow védője kereszt-szalag szakadást szenvedett.

A keretben mindössze három olyan játékos található, akik svéd csapatokban keresik kenyerüket. A légiósok viszont nem kevesebb, mint 12 különböző ország csapataiban szerepelnek Angliától Olaszországig, Oroszországtól Törökországon keresztül egész Szaúd-Arábiáig. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a játékosok számára egyik futballkultúra jellegzetességei sem ismeretlenek, másrészt viszont Hamrennek sem lesz könnyű dolga ebből egységes egyveleget összegyúrnia. A svédek nem nélkülözik a szokásos északi erények (imponáló fizikai erő, megalkuvást nem tűrő küzdeni tudás), á jó pár olyan játékosaik vannak, akik a „labdához is értenek". Hogy ez a továbbjutáshoz elég lesz-e? Ehhez a nyitómeccsen mindenképpen le kell győzniük a házigazdákat.

A svédek kerete:
Kapusok: 23 Pär Hansson (Helsingborg), 1 Andreas Isaksson (PSV), 12 Johan Wiland (FC Köbenhavn)
Védők: 15 Mikael Antonsson (Bologna), 4 Andreas Granqvist (Genoa), 2 Mikael Lustig (Celtic), 3 Olof Mellberg (Olympiakosz), 13 Jonas Olsson (West Bromwich), 5 Martin Olsson (Blackburn), 17 Behrang Safari (Anderlecht)
Középpályások: 19 Emir Bajrami (Twente), 6 Rasmus Elm (AZ), 18 Samuel Holmén (Istanbul BB), 9 Kim Källström (Lyon), 7 Sebastian Larsson (Sunderland), 8 Anders Svensson (Elfsborg), 16 Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva), 21 Christian Wilhelmsson (al-Hilal)
Támadók: 11 Johan Elmander (Galatasaray), 14 Tobias Hysén (IFK Göteborg), 10 Zlatan Ibrahimovic (Milan), 22 Markus Rosenberg (Werder Bremen), 20 Ola Toivonen (PSV)

A svéd válogatott programja:
Svédország - Ukrajna jún. 11., 21.45
Svédország - Anglia jún. 15., 21.45
Svédország - Franciaország jún.19., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: