2012-02-23 21:32:16• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb személyes hiba – ennyi elég volt a Twentének

Miután a bukaresti első meccsen Andrei Prepelita kapitális hibáját követően a Steaua 1-0-ás vereséget szenvedett a Twente ellenében, Enschedében Ciprian Tatarusanun volt a sor, hogy segítsen csapatának kiesni az Európa-liga 16-os döntőjében.

Bátran, támadóan kezdett a Steaua, a bukarestiek agresszív és jól szervezett kollektív letámadása bizony nem ízlett a Twente játékosainak. Talán ezért is láthattunk több gyermeteg hibát a hazaiaktól, ám a vendégek sem voltak sokkal pontosabbak. Energikus, ám hibáktól hemzsegő játékot hozott az első félidő, mindössze egyetlen kiemelhető eseménnyel, amikor egy hatalmas hiba után a hollandok meg is szerezték a vezetést. A 28. percben Gerardo Alves passzolt Ciprian Tatarusanuhoz, a kapus pedig nem vágta ki egyből a labdát, hanem megpróbálta átvenni. Ekkor azonban megcsúszott, megteremtve a lehetőséget, hogy Luuk de Jong Nacer Chadlihoz passzoljon, aki nem hibázta el az üres kaput.

A Twente a második félidőben sem adta fel a holland csapatoktól oly szokatlan óvatos játékát, ennek ellenére veszélyesebb volt, mint a szünet előtt: előbb de Jong lőtt közelről, de éles szögből kapu fölé, majd Willem Janssen löketét ütötte szögletre Tatarusanu. A meccs legszebb jeleneteire a 68. percig kellett várni: ekkor a hollandok végeláthatatlan passzai után de Jong lépett ki egyedül, de Tatarusanu jóvá tette a gólnál vétett hibáját.

A Steaua először a 69.percben veszélyeztette a hazai kaput, de Florin Costea lövése szögletre vánszorgott. Az utolsó negyed órában már négy támadóval - Florin és Mihai Costea, Raul Rusescu, Stefan Nikolic - próbált támadni a Steaua, de Wout Brama hibája kellett ahhoz, hogy Nikolic ziccerbe kerüljön.

Mivel a román rekordbajnoknak 180 perc alatt ez volt az egyedüli nagy helyzete, Nikolaj Mihajlov meg ezt is védte, abszolút megérdemelt a Twente továbbjutása. Még akkor is, ha a holland ezüstérmes összességében csalódást okozott, mezőnyben csak ritkán tudott ellenfele fölé nőni.

Pokolian kezdődött a Bölöni László edzette PAOK Szaloniki számára az Udinese elleni meccs, a vendég olaszok ugyanis negyed óra után már két góllal vezettek Danilo és Floro Flores révén.. A görögök ebből nem tudtak felállni, a második félidőben pedig Maurizio Domizzi is betalált. Ez volt a görögök első európai veresége Bölöni irányítása alatt tizenegy meccs után. Bánhatják, nagy esélyt szalasztottak ugyanis el, mert egy héttel korábban gól nélküli döntetlent értek el Udinében.

Nem járt jobban a másik magyar, Juhász Roland sem. Noha az Anderlecht a csoportkörben minden meccsét megnyerte, ezúttal 180 perc alatt képtelen volt gólt lőni az AZ Alkmaar kapujába - míg a hollandok mindkétszer betaláltak.

A PSV a visszavágón is simán verte a Trabzont, a Harkov most is kiütötte a Salzburgot. A Valencia ezúttal is 1-0-ra győzte le a Stoke-ot, akárcsak az Olympiakosz a Rubin Kazanyt, a Hannover pedig Brugge-ben is legyőzte a kék-feketéket. A legnagyobb izgalmak Bilbaóban és Liege-ben voltak: az Athletic és a Standard csak idegenben lőtt több góljainak köszönhetően lépett tovább. A Sporting csak a hajrába tette biztossá továbblépését, míg az Atletico a visszavágón is legyőzte a Laziót.

A 7. percben semmi sem utalt arra, hogy Gelsenkirchenben a szurkolók le fogják rágni a körmeiket: Klaas-Jan Huntelaarnak ennyi időre volt szüksége, hogy megszerezze a vezetést a Schalke számára a Plzen ellen. Ráadásul Marek Bakos a 60. percben a kiállítás sorsára jutott. Csakhogy Frantisek Rajtoral a 88. percben kiegyenlítettek, jöhetett a hosszabbítás. Amit aztán Huntelaar két duplával döntött el - a 120. perc a másodpercekkel korábban beállt Ciprian Marica adta a gólpasszt.

Európa-liga, 16-os döntő, visszavágók (összesített eredmény):

Twente - Steaua 1-0 (2-0)
gól: Chadli (28.)

Athletic Bilbao - Lokomotiv Moszkva 1-0 (2-2, idegenben lőtt góllal)
gól: Muniain (62.)

Valencia - Stoke 1-0 (2-0)
gól: Jonas (24.)

Standard Liege - Wisla Krakkó 0-0 (1-1, idegenben lőtt góllal)

PAOK Szaloniki - Udinese 0-3 (0-3)
gólok: Danilo (6.), Flores (15.), Domizzi (51., 11-es)
A hazaiaknál Costin Lazer végig a pályán volt

PSV Eindhoven - Tranzonspor 4-1 (6-2)
gólok: Mertens (15., 11-es), Matavz (31., 53.), Strootman (38.) illetve Yilmaz (43)

Brugge - Hannover 0-1 (1-3)
gól: Diouf (21.)

Manchester United - Ajax 1-2 (3-2)
gólok: Hernandez (6.) illetve Özbiliz (37.). Alderweireld (87.)

Metaliszt Harkov - Salzburg 4-1 (8-1)
gól: Hinteregger (28., öngól), Cristaldo (62.), Blanco (63.), Marlos (87.) illetve Jantscher (56.)

Olympiakosz Pireusz - Rubin Kazany 1-0 (2-0)
gól: Dzsebbur (14.)

Anderlecht - Alkmaar 0-1 (0-2)
gól: Martens (54.)

Atletico Madrid - Lazio 1-0 (4-1)
gól: Godin (48.)

Schalke - Plzen 1-1, hosszabbítás után 3-1 (4-2)
gól: Huntelaar (7., 106., 120.) illetve Rajtoral (88.)

Besiktas - Braga 0-1 (2-1)
gól: Lima (25.)

Sporting Lisszabon - Legia Varsó 1-0 (3-2)
gól: Fernandez (84.)

Nyolcaddöntők párosítása: március 8. - 15.
Harkov - Olympiakosz
Sporting - Manchester City
Twente - Schalke
Standard Liege - Hannover
Valencia - PSV Eindhoven
Alkmaar - Udinese
Atletico Madrid - Besiktas
Manchester United - Athletic Bilbao

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: