2006-02-18 23:08:50• hírek • Szatmar.ro

I. Vissza a sötét középkorba! avagy: éljen a camera obscura!

Igen, nem elírásról van szó. A digitális technika forradalmát éljük, a falatnyi mobil képrögzítők véres csatáját....ám, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi is az, amit a képrögzítés kellékeként kezünkben tartunk, és honnan is származik annak működési elve, akkor vissza kell utaznunk a középkorba. Méghozzá az obskúrus középkorba, ahol hajdanában minden kezdődött. Nem óhajtok különösebben a történelmi kutatás mélységeibe belemenni, hiszen a camera oscurat, magyar nevén a sötétkamrát, fotós fordításban a lyukkamerát, egyesek szerint már az ókorban is ismerték... Állj! Nem szeretném ha eltévednénk valamely, manapság oly divatos párhuzamos idősíkban. Mindenekelőtt szeretném bemutatni mi is ez a misztikus hangzású valami. Legjobb, ha a magyar fordításból indulunk ki, mert ez nagyon találó, lyukkamera.

 

A fenti ábrán egy üres doboz metszete látható. A doboz elejére egy parányi lyukat fúrunk, és máris kész a camera obscura, azaz a lyukkamera. Jogos a kérdés, hogy mi köze ennek pl. a modern digitális képrögzítőkhöz? Hát a működési elv. Egy sötét doboz és egy parányi lyuk már elegendő arra, hogy képet képezzünk le! Ha a lyuk megfelelően kicsi méretű, az azon áthaladó fény a tárgy minden egyes pontjáról a doboz szemközti falára egyetlen pontba érkezik, ezáltal úgynevezett egyértelmű leképezés történik a tárgy és a képpontok között. A doboz falán megjelenik a lyukkal szemben lévő tárgy kicsinyített és fordított képe. A kicsinyítés mértékét egyszerűen a mértani méretek, vagyis a doboz hosszának és a tárgynak a lyuktól mért távolságának aránya határozza meg. Nem csodálatos? Ugyanakkor észlelhetjük, hogy az emberiség legősibb "optikája" egész egyszerűen egy lyuk. Ez az elv érvényesül manapság is, a legolcsóbb és a legdrágább képrögzítő eszközökben.

Mivel jelen sorozatunkban a fényképezés fortélyait fogjuk boncolgatni, ezért ideje tisztázni egy fogalmat: képrögzítő eszközök alatt minden mozgó és állókép rögzítésére képes technikai eszközt ide értek (ideértve a mobiltelefonokat is, amelyek fejlettebb példányai manapság mozgó és állókép rögzítésére egyaránt alkalmasak). De mivel az igazi fényképész kissé önérzetes típus, ezért tudnia kell mindenkinek, hogy a fotográfia jogosan használja a fényképezőgépek megnevezésére manapság is a kamera kifejezést. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy az állókép rögzítése megelőzte a mozgókép rögzítésének a feltalálását, sőt, nagyrészt a fotográfia addigi vívmányain is alapult. Ezért a fotográfusok között tökéletes az egyetértés a kamera megnevezés tekintetében: senki sem gondol videó vagy filmes kamerára. Hiszen jómagunk sem operatőröknek készülünk.... De aki ettől idegenkedik, az hívja egyszerűen: fényképezőgépnek!


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: