2015-12-16 16:39:57• hírek • Szatmár.ro

ISU kiképzőközpontot akartak létrehozni a menekülttábor helyén

Adrian Stef, a megyei tanács elnöke és Vasile Mitrasca tasnádi polgármester sem ért egyet a menekülttábor létrehozásával.

Szerda délben a Tasnádi Termálstrand bejáratának közelében, néhány száz méterre a tervezett, menekülteket fogadó központnak otthont adó épülettől tartott sajtótájékoztatót Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, illetve a szatmári kisváros polgármestere, Vasile Mitrasca.

"Amikor bekerült a sajtóba a menekülteket fogadó központ létrehozásának a híre, minden fórumon kérdésekkel bombáztak engem. Mindenkinek a tudomására szeretném hozni, hogy sem én, sem pedig a polgármester nem tudott a belügyminisztérium terveiről, miszerint az egykori csendőrkiképzési központban menekülteknek akarnak otthont adni. Sem engem, sem a polgármestert nem kérdezték meg erről! De egyet ígérhetek: bár úgy tűnik, eldőlt, hogy 150 menekültet befogadó központot létesítenek Tasnádon, mindent meg fogok tenni, hogy jobb belátásra bírjam a döntéshozókat!"

Adrian Stef szerint túl sok pénzt fektetett be a helyi és a megyei tanács a Tasnádi Termálstrandba, hogy azt a térség népszerű üdülőközpontjává alakítsák. A menekülttábor létrehozása viszont valószínűleg távol tartaná a turisták egy részét - különösen, hogy a tábor csak néhány száz méterre lenne a turisztikai központtól.

"Az idei szezonban több mint 200 ezer turista fordult meg a tasnádi strandon. A strand közelében rengeteg helyi épített hotelt, alakított ki szálláshelyeket. Nem multinacionális láncok hoteljeiről beszélünk, hanem helyi ember által építtetett szállodákról és helyieknek munkát adó vállalkozásokról. Félő, hogy a menekülttábor létrehozásával csökkenni fog a strand forgalma és ezzel a szállásadóknak is csökken a bevétele" - mondta a polgármester, aki felháborítónak tartja, hogy a tasnádiak véleményét nem kérte ki a belügyminisztérium az ügyben.

Stef szerint lehet, hogy egy bukaresti irodából nézve kézenfekvő volt az épület ilyen jellegű hasznosítása, ám valószínűleg azt nem tudták, hogy a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének is  tervei voltak az egykori kaszárnya-épülettel. "Már jó ideje tárgyalunk róla a csendőrséggel, hogy az üres épületben az ISU létrehozna egy regionális kiképző központot. Mi is emellett vagyunk, és nem a menekülttábor létrehozása mellett" - zárta a rögtönzött sajtótájékoztatót Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: