2013-01-29 16:34:47• hírek • MTI

IMF: idén 1,5 százalékkal nőhet a gazdaság

Romániában az idén 1,5 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani, az éves infláció mértéke pedig várhatóan 3,5 százalék körül mozog majd - jelentette be Erik de Vrijer, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője kedden.

Az IMF küldöttségének tagjai az idén záruló elővigyázatossági hitelmegállapodás felülvizsgálati látogatásának végén sajtóértekezleten összegezték Romániában szerzett tapasztalataikat.

Erik de Vrijer kifejtette: a 2011-es év 2,2 százalékos növekedése után tavaly gyakorlatilag nem növekedett a román gazdaság, a 0,2 százalékos eredménynek inkább az a jelentősége, hogy nem volt visszaesés, az idei másfél százalékos előrejelzést pedig "szerénynek" minősítette. Hozzátette, ebben az ütemben Románia csak 2016-ban érhet el 3 százalékos GDP-bővülést.
Erik de Vrijer szerint Románia már nem számíthat olyan mértékű tőkebeáramlásra, mint amilyen a válság előtt érkezett az országba: saját erejéből kell megalapoznia a növekedést. Az IMF szerint az uniós támogatások hatékonyabb lehívása jelentheti a növekedés forrását.

Az IMF küldöttségének vezetője megerősítette, hogy néhány hónappal később zárják le a március végén lejáró jelenlegi elővigyázatossági hitelmegállapodást Romániával, a bukaresti kormánynak ugyanis lemaradásai vannak vállalt kötelezettségei - elsősorban az állami vállalatok privatizációja - terén.

"Egyelőre nem mondhatjuk, hogy kisiklott a folyamatban lévő szerződés: bízunk abban, hogy a bukaresti kormány teljesíti vállalásait" - mondta a küldöttségvezető.

Hozzátette: az IMF júniusban dönt a hitelszerződés lezárásáról. Emlékeztetett rá, hogy - elővigyázatossági megállapodás lévén - Románia nem hívott le pénzt a hitelszerződésben rendelkezésére bocsátott 3,6 milliárd eurós keretből. Mint mondta, Bukarest a pénzpiacokról is könnyen finanszírozta kiadásait, hiszen jelenleg nagy az érdeklődés a román kötvények iránt.
Victor Ponta kormányfő korábban jelezte, Románia újabb elővigyázatossági hitelmegállapodást szeretne kötni az IMF-fel, ezért fontos számára, hogy a folyamatban lévő szerződést sikeresen lezárja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: