2019-03-26 10:21:58• hírek • Közlemény

II. Rákóczi Ferenc emlékév: a Református Gimnázium küldöttségének kirándulása Borsiban

Március 24-én II. Rákóczi Ferenc születésének 343. évfordulóját ünnepelték a felvidéki Borsiban, a fejedelem szülőhelyén. A Karosi Turul Egyesület meghívta a Szatmárnémeti Református Gimnázium tagjait is az ünnepségre. A csapat részéről Krakó Rudolf beszámolóját olvashatják az alábbiakban:

"Vasárnap reggel 7 órakor nagyjából harmincan indultunk el az iskolánk hátsó bejáratától Mátyás Erika zene tanárnő és Dorner Andrea német tanárnő vezetésével. A határon rövid várakozás után jutottunk át, majd egy szünetet is beiktatva 10 óra környékén megérkeztünk Zemplén vármegyébe. 

 

Borsiba érkezésünk előtt időt tudtunk szakítani a Zemplén Kalandparkparkra is, a Borsihoz közeli Sátoraljaújhelyen. Nagyjából másfél órát maradhattunk a kalandparkban, ahol választhattuk a nyugodt és relaxáló libegőt, a felpörgető és izgalmas bob pályát vagy egész egyszerűen az egyik padra leülve beszélgethettünk egymással. 

 

A kalandpark nyújtotta szórakozás után megérkeztünk Borsiba, ahol az általános iskolában ebéddel várták a vendégként megérkező közel 300 diákot és tanárt. Mivel az ebédlőbe nem tudott ennyi ember egyszerre bemenni, érkezési sorrendben ebédelhettek meg a résztvevők. Ameddig vártunk a sorunkra, az iskola udvarán különböző magyar népi hangszerekkel szórakoztattak minket. Megcsodálhattuk például a tekerő lantot, a magyar dudát és más, fúvós hangszereket is.

 

Miután mindenki ebédelt, elkezdődött az ünnepség hivatalos része. A általános iskolától a meghívott iskolák képviselői intézményük zászlajával indultak el a várkastély felé, ahol II. Rákóczi Ferenc szobra is található. Csatlakoztunk Borsi községének felvonulásához, amelynek során többen korabeli öltözéket vettek fel, megidézve az 1600-as és 1700-as éveket. A vonuló tömeg útba ejtette Zrínyi Ilona gyermekének keresztelési helyét is, majd tovább mentünk a várkastélyhoz. 

 

A fejedelem mellszobra előtt közösen énekeltük el a magyar és székely himnuszt. A köszöntők után röviden bemutatták II. Rákóczi Ferenc életét. Továbbá korabeli énekeket hallgathattunk meg, melyeket különböző, korahű hangszerek kísértek. Ezt követően került sor a koszorúzásra. Tódor Noémival, a Diáktanács elnökével közösen helyeztünk el koszorút iskolánk nevében. A közös ünneplést a Szózat eléneklésével zártuk. 

 

A hazaúton már előjöttek a fáradt arcok, de továbbra is élveztük egymás társaságát. Néhányan a rádió segítségével követték a magyar-horvát meccset, majd közösen örültünk a győzelem hírének. 

 

Összegzésként elmondhatom, hogy egy nagyszerű napot zártunk. Diákokként hálásak vagyunk a felvigyázó tanárainknak, akik elkísértek minket az útra, velünk együtt ünnepeltek és szórakoztak."

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: