2014-06-02 17:18:25• hírek • Szatmár.ro

Július 4-6-án lesz a III. SzamosFeszt

A rendezvényen fellép több népi együttes, koncertezni fog a Ghymes zenekar is.

Színvonalas népzene- és néptáncfesztivált tartanak július 4-6-án a Szatmárnémetitől alig 20 kilométerre fekvő magyarországi Cégénydányádon. A Fehérgyarmat közelében található településen a harmadik ilyen fesztiválra kerül sor SzamosFeszt néven. A szervező Szőke Szamos Egyesület célja ezzel, hogy népszerűsítsék a népzenét és néptáncot, ezzel pedig a szatmári kultúrát az őt megillető magasságba emeljék. A rendezvényre a környék minden magyarlakta országából érkeznek fellépők, mások mellett pedig a Fölszállott a Páva tehetségkutató néhány résztvevője is, ahogyan ez az elmúlt két évben is történt.

A szervező egyesület célja az is, hogy a környéken lakó gyermekeket megismertessék déd- és ükapáik hagyományaival, ezért hamarosan egy táncegyüttest fognak indítani, amely remélhetőleg jövőre, a IV. SzamosFeszten már fel is fog lépni.

De visszatérve az idei fesztiválhoz: a SzamosFesztnek nem csak a programja, hanem a helyszíne is lenyűgöző: a Cégénydányádon található Kende-kúria hét hektáros parkjában rendezik, Európa 9. legnagyobb platánfájának az árnyékában.

A fesztivál programjában szereplő népi együttesek és tánccsoportok mellett pénteken az Ismerős Arcok, vasárnap pedig a Ghymes együttes fog fellépni. A népi formációk egy része is közismert: fellép és táncházat is fog szervezni a Bakator zenekar, koncertezni fog a fesztivál visszatérő vendégének és egyfajta házigazdájának tekinthető Muzsikás Együttes is.

A fesztivál egész ideje alatt látogatható lesz az Erdély Főutcája is, ahol Kalotaszeg környékéről érkező árusok és kézművesek kínálják majd portékájukat.

A SzamosFeszt része lesz idén az I. Katonadal Találkozó, amilyenre nem volt még példa a régióban: az I. Világháború kitörésének 100 évfordulója alkalmából énekkarok, nótaklubok és dalárdák adnak majd elő katonaénekeket a fesztivál második napján.

A 2014-es SzamosFeszt programja

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: