2014-06-17 11:08:25• hírek • (x)

III. SzamosFeszt - július 4-6-án tartják Cégénydányádon

Szatmárnémetitől alig 20 kilométerre nagyszabású kulturális és folk-fesztivált tartanak.

Népzenei és néptánc-fesztivált tartanak július elején a Fehérgyarmat közeli Cégénydányádon: itt számos népi együttes produkcióit követheti figyelemmel a közönség, lesz táncház és a háromnapos fesztivál keretében színpadra lép az Ismerős arcok és a Ghymes együttes is. A három napos népzenei és néptánc találkozó programja az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából idén kibővül a legismertebb katonadalokat felsorakoztató I. Katonadal Fesztivállal és Erdély Főutcájával, az Erdélyből érkező népművészek és kézművesek kirakodóvásárával.

A Fehérgyarmat közelében található településen a harmadik ilyen fesztiválra kerül sor SzamosFeszt néven. A szervező Szőke Szamos Egyesület célja ezzel, hogy népszerűsítsék a népzenét és néptáncot, ezzel pedig a szatmári kultúrát az őt megillető magasságba emeljék.

Július 4-én az Ölveti Blues Banddel kezdődik a ráhangolódás a fesztiválra, majd a Smith Rock Family klasszikus hard rock dalokkal lép majd fel. A 10 évvel ezelőtt alakult formáció Led Zeppelin, Deep Purple, Jimmy Hendrix dalokat is játszanak. Fellép majd a PG Csoport is, amely Debrecen kultikus zenekara és a 80-as évek óta kedvelt fellépői Magyarország fesztiváljainak.

A fesztivál első napjának fellépője lesz az Ismerős Arcok is - a zenekar hitvallása, hogy minőségi zenét létrehozva a hagyományok tiszteletben tartásával ápolják a magyar egyetemes nemzeti kultúrát.

Szombaton a katonadal fesztiválon színpadra fog lépni a Tordasi Férfi Dalárda, a hajdúdorogi Akácos út Nótaklub, a Székelyhidi Férfikórus, a Zajtai Férfikórus, az Abasári Kórus, a Nagykaposi Énekkar és Kátai Zoltán énekmondó is. A fellépők a katonadalokon keresztül emlékeztetik majd a hallgatóságot az I. Világháború borzalmaira, szenvedéseire, fájdalmaira, de a béke fontosságára is.

A folklórfesztivál keretében szombaton fellép az Arany Páva és a Kárpát-medencei Nagydíjjal kitüntetett Érpataki Asszonykórus. Ott lesz a Petri Pengetős Citera és Ének Együttes is, valamint fellép az idei Fölszállott a páva vetélkedő középdöntőjébe jutott Csercsel Énekegyüttes is.

Szintén szombaton lép színpadra az 1978-ban alakult Szatmár Táncegyüttes - a mátészalkai csapat fennállása során számos díjat begyűjtött és rendszeresen kapnak külföldi meghívásokat is. A fesztivál egyik sztárzenekara a Muzsikás Együttes lesz. Ők nem véletlenül lettek világhírűek, hiszen magas színvonalon, más műfajokra nyitottan, de gyökereiket meg sohasem tagadva játszanak népzenét.

Szombat este fog fellépni a Szalonna és bandája formáció is, akik többek között a brit királyi család vendégeiként is koncerteztek már. A nap a Tönköly Zenekar táncházával zárul.

Vasárnap a Kis Béres Néptáncegyüttes kezdi a fellépők sorát, majd a tarpai Figemadár Citerazenekar koncertezik. Következik az 1950 tavaszán alapított Debreceni Népi Együttes, amely eredetileg az alföldi magyar néphagyományok, táncok összegyűjtését tűzte ki célul, de ma már Magyarország minden tánctípusa szerepel a műsorukban. A Bakator zenekar is vasárnap lép színpadra: ők előadásaikkal igyekeznek a figyelmet a Hajdúságra és az Érmellékre irányítani, hogy a vidéket felfedezzék mind a magyar népzene, mind pedig a borkultúra szerelmesei.

A vasárnapi napon lép fel a Ghymes zenekar - 18 önálló albumukból 10 platina, 5 pedig aranylemez lett, a zenekar munkássága az egyetemes kortárs kultúra kitörölhetetlen részét képezi.

A 2014-es SzamosFeszt programja

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: