2015-10-25 11:14:30• hírek • refszatmar.eu

III. Országos Lelkészkórusok Találkozója

A Szatmári Református Egyházmegye volt a házigazdája a III. Országos Lelkészkórus Találkozónak, melynek a Dinu Lipatti Filharmónia Koncertterme adott otthont. Tavalyelőtt indult el a kezdeményezés Demeter József szászrégeni lelkipásztor javaslatára és szervezésében, azt követően Nagyváradon találkoztak a lelkészkórusok, idén pedig Szatmárnémeti lett a vendéglátó.

A filharmóniában október 23-án, pénteken délután 17 órakor kezdődött a találkozó, melynek hangulatát meghatározta a nemzeti ünnep és a hiten alapuló magyarságtudat, melyre az elején a Bihari Református Egyházmegye Vox Pastoris kórusa a Szózat eléneklésével hangolt. Higyed János kültelki lelkipásztor és főszervező köszöntő szavait Kovács Sándor esperes igei gondolatai követték: „Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!" (Zsoltárok 150,6) Olyan Istenünk van, aki megtart bennünket. Ebből tudjuk, hogy terve van velünk. Ezért érdemes Őt dicsérni".

A nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttes, mely számos helyszínen és színpadon, belföldön és külföldön egyaránt fellépett már, itt is elvarázsolta a közönséget zsoltárfeldolgozásokkal, Istent dicsérő énekeivel.

A kórusseregszemlén a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusát a Görgényi és Marosi Református Egyházmegye lelkészkórusa követte, majd Mészáros Amanda énekelt szép, tiszta, népi énekeket. A bihariak után a házigazda szatmáriak kórusa zárta a sort. Az alkalom méltó befejezéseként minden lelkészkórus felvonult a színpadra és Higyed Gyöngyi karnagy vezénylésével a nemcsak aznap aktuális sorokat tartalmazó éneket hallhatta a közönség: „Vége van már a szolgaságnak..." Minden kórus vezetője emléklappal és egy Kovács Ildikó esperesné-asszony által készített különleges emlékplakettel térhetett haza.

Érdemes anyanyelven, magyarul énekelni, bizonyította ez az alkalom, ahol a tiszta forrásból csörgedező patak folyammá alakult, oltva a lélek szomját, erősítve a hitet és az identitást. Ők így emlékeztek a nemzet hőseire.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: