2013-08-25 19:57:41• hírek • Kocsis Zoltán

Huszonöt kilogramm zöldség és egy gitár – kezdődhet a koncert

Gólyaláb, gyerekműsor és programváltozás - ezzel kezdődött a 2013-as Partiumi Magyar Napok utolsó napja a Kossuth-kertben. Noha a zöldségleves elmaradt, halászléből a mezőpetri volt a legfinomabb.

Mint egykoron a friss hírrel a kisdobos a faluban, Nagy Orbán színművész és Nagy Anikó bábszínész úgy járta be a Kossuth-kertet vasárnap reggel, a gyerekek tudtára adva, milyen szórakozás vár rájuk a Zöld Ház előterében felhúzott Babytrend színpadon és annak közelében. A hírverő menet előtt haladt Balázska hatalmas gólyalábain.

Mire az alaposan felduzzadt kis csapat a színpadhoz ért, már várta őket a sepsiszentgyörgyi Minestrone Band. A 2010-ben alakult együttes egyetlen hangszernek látszó tárggyal, méghozzá egy gitárral volt felszerelve. Na meg egy halom zöldséggel: volt ott több fajta tök, dinnye, szárított paprika, sárgarépa, padlizsán, káposzta, bab... Aztán gyorsan kiderült, hogy az együttes tagjai nem feltétlen a vegetáriánus életmódot kívánták népszerűsíteni (bár mint a koncert után megtudtuk, egyik-másik tagtól ez sem áll távol), hanem ezeket a zöldségeket használták hangszerként.

Egy-egy koncerthez a zenekar tagjai közel 25 kilogramm zöldséget használnak fel. A "hangszerek" átlagban négy fellépést bírnak, ám "baleset" bármikor történhez. Ezúttal egy dinnye adta fel a szolgálatot. Megtudhattuk, hogy a hipermarketeknek köszönhetően mostanság már a szezonális zöldségeket is bármikor meg lehet vásárolni, mégis előfordult már, hogy egy-két "hangszert" nem tudtak beszerezni. A zenekar hagyományaihoz tartozik amúgy, hogy egy-egy koncert után meg is főzik a zöldséglevest, ám ez ezúttal elmaradt.

Az olasz zöldséglevesről elnevezett együttes eredetileg szombat este lépett volna fel, ám egy középkori állapotokra emlékeztető akadály miatt lekésték a fellépést. Ezt megelőzőleg ugyanis Vasluiban koncerteztek. Az onnan Szatmárnémetibe vezető út pedig olyan rossz állapotú volt, hogy egyszerűen nem értek ide időben. „Én ilyet még életemben nem láttam", hüledezett Nagy Krisztina. Rajta kívül a csapat többi tagja a később a nagyszínpadon fellépő Selfish Muhrpy bevet viselő és ír zenét játszó együttesnek is tagja. A rendkívül szimpatikus nő életútja amúgy nem mindennapi: Magyarországon született, hosszú éveken keresztül volt a Magyar Televízió riportere, ám már lassan egy évtizede Sepsiszentgyörgyön él. A nem mindennapi együttes a gyerekek után délután a felnőtteknek szánt repertoárral is fellépett.

A koncertet követően a gyerekekre a „rettenetes hétpróba" várt, melynek során több feladatot kellett megoldaniuk ahhoz, hogy pontokat szerezzenek: labdát kellett kosárba dobni, golyót kellett terelgetni a padon egy kis seprűvel vagy éppen egy szövegrészt kellett megkeresniük az újságban. Most is lehetett vérnyomást és vércukrot mérni, szombathoz hasonlóan továbbra is megtekinthetők voltak a fotókiállítások és a A Sárközújlaki Református Nőszövetség, a Bogdándi Hagyományörzők, valamint a Mezőpetri és Kálmándi Nőszövetség tagjai  pedig továbbra is sütötték a finomságokat.

Az egy nappal korábbi bográcsos sután ezúttal is igazi finomságok rotyogtak a tüzek felett: ezúttal halászlé elkészítésére vállalkoztak a csapatok. Mivel ez is verseny volt - persze olyan, ahol elsősorban a részvétel volt a fontos -, nem maradt el az eredményhirdetés sem. A Bornemissza és a Véndiák csapata különdíjat nyert, a fődíjat pedig Mezőpetri csapata nyerte Halmi és a Jobbik Baráti Kör Szatmár Vármegye csapata elől.

A PMN támogatói:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: