2018-08-29 09:09:40• hírek • Bede Emőke

Huszonnyolcadik alkalommal ropják együtt a táncot Bogdándon

Szeptember másodikán, azaz vasárnap újra a néptáncé lesz a főszerep Bogdándon, hiszen immár huszonnyolcadik alkalommal szervezik meg a tövisháti településen a Nemzetiségi Folklórfesztivált.

A Bogdándi Nemzetiségi Folklórfesztivál megszervezését a néhai Sipos László tanár és etnográfus kezdeményezte, aki a helyi Rozsmalint tánccsoport vezetője is volt akkoriban, munkájában pedig a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ segítette. Az azóta eltelt időben az esemény a megye egyik legtekintélyesebb néptánc– és népzeneünnepélyévé nőtte ki magát.
 

Az idei rendezvény nem tér el az előző években már jól bevált forgatókönyvtől. A vasárnap délben egy megemlékezéssel és koszorúzással indul a Sipos László nevét viselő néprajzi múzeum előtt, majd felvonulással folytatódik, melynek során minden tánccsapat saját népviseletét mutatja be az érdeklődőknek. A nap legnagyobb részét kétségtelenül a táncbemutatók fogják kitenni, de emellett lesz kézműves termékekből összeállított kiállítás is.
 

S hogy kik ropják majd a táncot a szabadtéri színpadon? Fellép a házigazdák csoportja, a bogdándi Rozsmalint, majd őket a lelei Nemesek és a Széri Kukurók követik. Nagykárolyt a Rekettye néptánccsoport képviseli, Szatmárnémetit pedig a Doruri satmarene román és magyar tánccsoportja. Fellép az Egri Csodaszarvas, Mezőpetri tánccsoportja pedig megmutatja, miként ropják az igazi svábok. Őket a hadadnádasdi Dercések csapata követi, majd a szatmári Gemeinsam német tánccsoport áll színpadra. Zilah is képviselteti magát a Terbete által, de nem maradhat ki a listából az avasújvárosi Bokréta sem. Őket a hadadi gyermekek tánccsoportja, a Kicsi Akácvirág váltja a színpadon, az ifjak után pedig a felnőttek Akácvirágja is eljárja a táncot. Nagyváradról érkezik a Folksoroglya, a roma táncok világába pedig a Fekete Rózsák nyújt majd bepillantást. Legmesszebbről kétségtelenül a Bereghina érkezik majd, kiknek köszönhetően a román, a magyar, a sváb és a roma kultúra mellett az ukrán is képviselteti majd magát. Összessen tehát tizenhét csoport áll majd színpadra, a szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak az eseményre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: