2013-11-17 19:38:49• hírek • Kocsis Zoltán

Huszonnegyedszer tisztelegtek Ady előtt az Érmindszenti zarándoklaton

Politikai és egyházi személyiségek, közéleti szereplők és irodalmárok közösen rótták le kegyeletüket a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alapja, Ady Endre előtt annak szülőfalujában, Érmindszenten. Mindannyiunk számára pozitívum, hogy közben zajlik a szülőház és a múzeum rehabilitációja.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, Nagykároly és Tasnád RMDSZ Szervezeteivel, Adyfalva református gyülekezetével, valamint a Szatmár Megyei Múzeummal és a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Jósa András Múzeummal karöltve immár 24. alkalommal szervezte meg Ady Endre szülőfalujában az Érmindszenti zarándoklatot november 16-án, szombaton a költő 136. születési évfordulója alkalmából.

Az esemény ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban. Igét hirdetett Gáll Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület kancellárja, Hankovszky Ferenc, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöki helynöke valamint Balla Árpád helyi lelkipásztor.

A tisztelgő tömeg ezt követően átvonult a költő szülőházához, ahol Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke nyitotta meg a beszédek sorát. Tőle Roca Marius érkávási polgármester vette át a szót, aki Ady méltatása és fontosságának hangoztatása mellett bocsánatot kért, amiért választási kampányígérete ellenére sem követte figyelemmel az Ady-emlékmű felújításának munkálatait.

Az eseményen beszédet mondott Erdei D. István RMDSZ-es képviselő is, aki megköszönte az érmindszentiek szavazatát a tavaly decemberi választásokkor. Ady-t Szerb Antal szavaival méltatta, mondván: Ady „újságíró-volta egyáltalán nem véletlenszerű. Ő nem úgy került a sajtóhoz, mint Petőfi... költői tehetségének jutalmaképp, és hogy megélhetéséről valamiképp gondoskodjanak. Ady előbb volt jó újságíró, mint jó költő, és mindvégig megőrizte újságíró természetét".

Az ünnepségen természetesen szó esett a költő szülőházának felújítási munkálatairól is. Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, az általa képviselt intézmény a Nyíregyházai Jósa András Múzeummal közösen nyert európai uniós pályázat segítségével szépül a kúria. Szőcs elmagyarázta, ezt megelőzőleg 1977-ben esett át jelentős felújításon az épület, azóta azonban állaga alaposan megromlott, a tetőszerkezet szinte teljesen tönkrement.

Az ünnepség, melyen Pataki Csaba szenátor és Riedl Rudolf megyei tanács-alelnök mellett a magyar parlament több képviselője is részt vett, a koszorúk elhelyezésével és nemzeti himnuszunk eléneklésével ért véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: