2018-02-20 12:53:39• hírek • Bede Emőke

Huszonnégy óra alatt három kiskorú anyuka fordul meg a szülészeten

Bár kevés eset láp napvilágot, azonban továbbra is aggodalomra ad okot a tinédzser kismamák száma.

Dr. Luczki Zita Panna arról számolt be, hogy a Szatmár Megyei Sürgősség újszülött osztályán az elmúlt 24 óra alatt összesen tizenegy szülést vezettek le, az újdonsült kismamák közül azonban három kiskorú volt. Sőt, több olyan 16-17 éves lánykával is találkozott már az újszülött osztály vezetője, aki már a második, esetleg a harmadik gyermekét hozta világra az osztályon.
 

Mint a Mentsétek Meg A Gyerekeket Szervezettel közös sajtótájékoztatóból kiderült, az ilyen kismamák mögött általában ugyanaz a családi háttér áll. Többnyire a társadalom szegényebb rétegéből származnak, olyan közösségből, ahol nem tartották fontosnak, hogy a fiatalok megfelelő szexuális felvilágosítást kapjanak. Az ilyen leendő anyukák szélszőséges esetekben úgy hordják ki a csecsemőt, hogy az orvost egyszer sem keresik fel, így voltaképp a különféle rendellenességek kiszűrésének esélye a nullával egyenlő. Érthető módon ezzel saját gyermekük életét teszik kockára.
 

A Mentsétek Meg A Gyerekeket ennek érdekében egy olyan programot hozott létre, mely által főként a mélyszegénység által sújtott területekre látogatnak el, hogy ott a potenciális kismamákat felvilágosítsák a terhesség folyamatáról, a szülés és az ezt követő időszak mikéntjéről. Mint a szervezet elnöke beszámolt róla, az orvosok és önkéntesek által megvalósított programban nem ritkán 15 éven aluliakkal is foglalkoznak, ugyanis a kiskorúak egyáltalán nincsenek tisztában azzal, milyen könnyen teherbe eshetnek, illetve milyen módszerekkel védekezhetnek a nemkívánt terhesség ellen. Gabriela Alexandrescu rávilágított, a felvilágosításban az iskoláknak és a pedagógusoknak is nagy szerepe kellene legyen, ám a legtöbben elzárkóznak ettől.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: