2008-10-10 15:56:49• hírek • Szatmár.ro

Több mint háromezer újszülött

Az idei év első félévében szinte ugyanannyi gyermek született Szatmár megyében, mint a tavalyi évnek ugyanebben az időszakában. A Szatmár Megyei Lakosság-nyilvántartó Igazgatóság féléves adatai szerint, januártól júniusig összesen 1924 újszülött látta meg a napvilágot, a jelenlegi születési adatok szerint pedig idén több mint háromezer újszülöttet regisztráltak.

A számok hozzávetőlegesek, ugyanis nagyon sok szatmári várandós anya dönt úgy, hogy valamelyik közeli magyarországi klinikán hozza világra gyermekét. Ezeket a születéseket is a Szatmár Megyei Lakosság-nyilvántartó Igazgatóságnál iktatják be, mivel a szülők szatmári lakcímmel rendelkeznek.

A névadások tekintetében bőven akadnak furcsaságok és mivel Romániában nem létezik egy rendszabályzat, amely éles határt szabna a használható és nem alkalmazható nevek között, akár az is előfordulhat, hogy az újszülött a Fiona vagy akár a szappanoperákból ismerősen csengő Emilio Gerald nevet kapja. Gyakori például, hogy az idegen hangzású neveket fonetikusan iktatják be, mint például a Nenszit, Szintiát, Fábriciót. Gyakori, hogy az úszülött a Kevin, a Jessica, illetve a Rozalinda nevet kapja, ugyanakkor előfordulnak olyan névköltemények mint például a Clarc illetve a Yanis - tájékoztat Riedl Kovács Johanna, a Szatmár Megyei Lakosság-nyilvántartó Igazgatóság igazgatója..

A 119/1996 lakosság-nyilvántartó törvény értelmében, lehet bármilyen nevet adni a gyermekeknek, azonban ha az sértő vagy nevetséges, akkor a polgári biztos tiltakozhat, és egy új név választására kérheti fel a a szülőket. Amennyiben a szülők mégis ragaszkodnak a furcsa névválasztáshoz, jóváhagyják azt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: