2009-01-21 15:18:01• hírek • Parajdi Andrea

Fő cél a gyerekek regisztrálása

Három éve működik a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal, amelynek fő célkitűzése minden születendő gyerek nyilvántartásba vétele. Évről évre egyre sikeresebb tevékenységet végeznek - véli Ionel Torja, a hivatal igazgatója.

Szerdán sajtótájékoztató keretében értékelték ki a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal 2008-as aktivitását. A hivatal legfőbb célja, hogy etnikumtól függetlenül mindenkit regisztráljon, különös figyelmet fordítva a születendő kisbabákra, hiszen a nyilvántartás révén sokkal több joggal bírnak a gyerekek.

Munkájuk során többek között a Szatmárnémeti Caritas Szervezettel, a Szociális Közszolgáltatási Osztállyal (SPAS), a Közösségi Rendőrséggel, Egészségügyi Központokkal és egyéb alapítványokkal is együttműködtek, hiszen így több nehéz sorsú kisgyerekkel kerültek kapcsolatba, és támogathatták őket anyakönyvi dokumentumaik megszerzésében.

A Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal beszámolójából kiderült tavaly 4529 keresztlevelet, 1280 házassági levelet, illetve 1921 halotti bizonyítvány állítottak ki. A korábbi évekhez képest csak a házasságkötések száma mutat csökkenő tendenciát. Az elmúlt év során összesen 14961 személyigazolványt állított ki a hivatal, amelyből mindössze 1739-et készítettek 14. életévüket betöltött diákok számára. A többi személyigazolványt név-, vagy lakcím változtatás, lejárt érvényességi idő, esetleg rongálódás miatt kérvényezték. A tavalyi év során tíz örökbefogadott kisgyerek anyakönyvi papírjait is rendezték, illetve ötven személy névváltoztatási szándékának is eleget tettek. A Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatalnál kell kérvényezni a friss házasoknak járó 200 eurós támogatást is, amelynek biztosításáért 2008-ban 563 kérést nyújtottak be. Az ötven éves házasoknak járó 500 lejes juttatásért 143-an tették le dokumentumaikat.

Ionel Torja, a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal vezetője a kiértékelésen elmondta, 2008-ban rendszeresen szerveztek kurzusokat, hogy az iroda alkalmazottai minél felkészültebbek és rugalmasabbak legyenek. Az idei évben is hasonló terveket szeretnének megvalósítani, s megpróbálnak minél több kisgyereknek anyakönyvi dokumentumokat kiállítani.

Sikeres évet zárt a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: