2009-03-03 17:46:55• hírek • Parajdi Andrea

Huszonketten kértek névmódosítást

Egyre népszerűbbé váltak a névmódosítások, s egyre többen élnek ezzel a törvény által biztosított lehetőséggel. A tavalyi évben Szatmár megyében huszonketten tettek le névváltoztatási kérelmet.

Szigorú feltételekhez kötött a névváltoztatás jóváhagyásának procedúrája, azonban még így is - a korábbi évekhez viszonyítva - egyre többen tesznek le ilyen irányú kérelmeket. Riedl Kovács Johanna, a Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó iroda vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy 2008-ban 22 névváltoztatási kérelmet bíráltak el, amelyek közül húszat hagytak jóvá. Azok a személyek, akik nevük megváltoztatását kérik, a településükön lévő Polgármesteri Hivatalnál jelezhetik szándékukat, ezt követően pedig minden dokumentum a Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó irodához érkezik be.

A pozitív elbírálás alapfeltétele, hogy megalapozott oka legyen a névváltoztatásnak. Ezáltal próbálják kiszűrni azokat, akik nevük módosításával akarnak visszautazni egy olyan országba, ahonnan kitoloncolták, vagy így kísérlik meg az általuk elkövetett bűncselekmény alól való kitérést.

A törvény előírása szerint akkor válthat valaki nevet, ha nevének jelentése pejoratív értelmet tükröz, ezáltal pedig zavaró viselője számára, ha valaki munkája során egy bizonyos néven ért el szakmai sikereket, azonban hivatalos irataiban eltérő név szerepel, ha anyakönyvi kivonatában elírták a rendes nevét, ha válás után szeretne névmódosítást, vagy esetleg kiskorú örökbefogadásakor a perintézés során nem kérvényezte a gyerek keresztnevének megváltoztatását. A fentiekben említett okok mind alapját képezhetik egy sikeres névmódosítási folyamatnak, amely mint kiderült, négy-öt hónapot is igénybe vehet.

Riedl Kovács Johanna irodavezető szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy házasságkötés esetén milyen névválasztási lehetőségeik vannak, s emiatt többen is csupán az esküvőt követően jönnek rá arra, hogy más nevet kellett volna választaniuk. Mint mondja, azok a román állampolgárok, akik külföldön házasodnak össze, élhetnek a román törvények által előírt névválasztási módokkal. A romániai rendeletek házasságkötéskor három lehetőséget biztosítanak. Egyik esetben lehetővé teszik, hogy a házasodó felek megtartsák saját nevüket, emellett pedig az is engedélyezett, hogy egyikük vezetéknevét viseljék mindketten, továbbá pedig egy tetszőleges sorrendben kiválasztott összetett vezetéknév választását is biztosítják.

Riedl Kovács Johanna irodavezető szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy házasságkötés esetén milyen névválasztási lehetőségeik vannak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: