2014-02-20 18:22:33• hírek • Kocsis Zoltán

Huszonkét éve tűnt el, 89 éves lehet Szatmár megye rekordere

Dinu Urate felügyelő, a Szatmár Megyei Rendőrség azon alakulatának vezetője, amelyik az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozik, de az ő feladatuk azoknak az előkerítése is, akik börtönbe kell vonuljanak, de nyomuk vész. Elmondása szerint Szatmár megyében hetente átlagosan három eltűnési ügyben nyomoznak, a munka során pedig volt olyan kiskorú, aki legalább huszonötször tűnt már el és került meg. A rendőrség először a közeli családtagokat, barátokat kérdezi ki az ilyen esetekben, megpróbálják kideríteni, hogy hol lehet az otthonról eltűnt személy. Legtöbbször a városközpontban csavarognak, elhagyott épületekben, konténerek közelében vagy a híd alatt húzzák meg magukat.

Félszáznál is több eltűnt személy adatai - és többnyire fényképe is - szerepel a Szatmár Megyei Rendőrség hivatalos honlapján. Időrendi sorrendben a legkevesebb ideje eltűnt személy egy 2012-ben nyoma veszett nő. Szintén nő a legrégebben eltűnt személy is - róla 22 éve nem tudni semmit.

Hétfőn kaptuk a szomorú közleményt a rendőrségtől, hogy a hétvége során eltűnt Kardos Balázs Levente. A 24 éves fiatalember esete kapcsán azonnal megbolydult az internetes társadalom. A legnépszerűbb közösségi portálokon ismerősök, barátok osztották még fényképét, arra kérve mindenkit, ha bármit is tud tartózkodási helyéről, jelezze azt. Hasonló virtuális aktivitást váltott ki tavaly ősszel Harbula Tamás eltűnése is - ő azóta szerencsésen megkerült. A legnagyobb visszhangot azonban szegény Dragos Vivien eltűnése keltette. Főleg, amikor a Kubik tó dzsungelében megtalálták a holttestét, majd pedig amikor kiderült: saját nővérének élettársa ölte meg, miután megerőszakolta.

Kevesen gondolnánk azonban, hogy Szatmár megye legrégebben eltűnt személyét 1992 november 29 óta keresi a rendőrség. Az akkor 67 éves Kacsari Lili Szatmárnémetiben tűnt el. Sorsa, tartózkodási helye azóta is ismeretlen. Ha még él, akkor most már 89 éves kellene legyen...

A Szatmár Megyei Rendőrség hivatalos honlapján összesen 53 felnőtt és három gyerek szerepel az eltűnt személyek között. A legfrissebb eset egy 2012-ben eltűnt fiatal lányé. Nem ritka viszont az olyan eset, ahol az illetőnek másfél-két évtizede nyoma veszett. Húsz évvel ezelőtt tűnt el például Királydarócról Ratiu Marin-Constantin, Érszakácsiból Ilisi Gheorghe és Vetésről Glogyan Vasile.

Legtöbbjükről fénykép is van a honlapon. Sok esetben az eltűnés körülményeiről csak annyit tudhatunk meg, hogy elhagyta otthonát. Vannak azonban érdekesebb történetek is. Egy akkor 20 éves fiatalember 1996-ban külföldre ment dolgozni. Egy ideig rendszeresen tartotta a kapcsolatot hozzátartozóival telefonon és levelezés útján, majd nyoma veszett. Akárcsak annak a fiatalembernek, aki 2003-ban Spanyolországba ment szőlőt szedni.

Egy 61 éves férfi 2009-ben azt mondta családtagjainak: a családi orvoshoz megy. Azóta sem látták. Egy másik férfi 2005-ben egy juhász társaságában távozott túrterebestelepi otthonából. 2005-ben egy férfi összecsomagolt és úgy távozott otthonról. Hogy hova, azóta is rejtély. Ugyancsak 2005-ben egy másik férfi halászni indult a Szamosra. Soha többé nem tért haza. Egy évvel később egy másik férfi is hasonlóan járt. A legérdekesebb információt a már említett királydaróci Ratiu Marin-Constantin eltűnése kapcsán olvasni a honlapon: elképzelhető, hogy az Avas vidékén letelepedett....

Az évek óta eltűntek listáján azonban nem csak felnőttek szerepelnek. Három gyerek is megtalálható rajta. Közülük a szamosdobi Varga Ecaterina 9 éves volt, amikor 1998 áprilisában nyoma veszett. Boca Ramona-Olimpia 1991 májusában született, életének első tíz évét Tasnádon élte le, amíg 2001 októberében el nem tűnt. A legmegrázóbb azonban az erdődi Balázs Attila-Gyuszi esete, aki alig három évesen tűnt el 1998 augusztusában. Most is csak 19 éves, ha él valahol...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: