2019-04-10 11:39:36• hírek • Szatmár.ro

Huszonheten fordultak eddig orvoshoz kullancscsípés miatt Szatmár megyében

A hőmérséklet növekedésével egy időben megemelkedett a kullancscsípések száma, 27-en fordultak orvoshoz az elmúlt napokban.

A kórház közleménye szerint 16 nő és 11 férfi fordult a sürgősséghez vagy a fertőző betegségek osztályához. Ebből 13-an kiskorúak, 4-18 év közöttiek. A legtöbbjük elsőként a megyei kórház sürgősségi osztályára sietett, ahonnan tovább irányították őket a fent megnevezett, másik részlegbe.

A szakértők felhívják a lakosság figyelmét: ne nyomják össze az állat testét! Egy csipesz segítségével távolítsák el, a bőr felszínéhez minél közelebb megragadva. Ha tehetik, hagyják az orvosra az eltávolítását. A családorvos is megteszi vagy az állandó orvosi ügyeleti központok segítségét is kérheti.

Amennyiben a kullancscsípés helye körül bőrpír és/vagy dagadás lép fel, azonnal forduljanak orvoshoz!

A szatmárnémeti kutyatulajdonosok is egyre többet panaszkodnak az élősködőkre. Idén már februárban akadt olyan gazdi, aki a rendszeres délutáni séta után bizony nem egy kullancsot bányászott ki négylábú társából. A rövidebb szőrű egyedek esetében könnyebb észrevenni a kis dudort, a hosszabb bunda tökéletes rejtekhelyként szolgál a hatlábúak számára.

Az elmúlt évek folyamán egyre jobban elszaporodtak a kellemetlen vendégeink. Az enyhe telek, a rövid ideig tartó fagyok kedveznek a szaporulatnak. Már nem csak a város környéki erdők és legelők lakói, hanem a közvetlen lakókörnyezettel járó "bosszúságok". A játszótereken, kertben, városi zöldövezeteken is ott vannak. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy a gyermeket a nyári forróságban is hosszú ruházatban engedhetjük csak a szabad levegőre. Az esti fürdetés alkalmával érdemes jó alaposan átvizsgálni, találnak-e valahol, főként hajlatokban kicsi sötét pöttyöt, ami addig nem volt ott.

A többnyire aljnövényzetben és a cserjék szintjén élő kullancsok a háziállatokon a lakásba is bekerülhetnek. Elég, ha a kutya vagy macska felugrik a kanapéra vagy ágyra, a vérszívó a huzatra kerül majd a gyermekekre vagy a felnőttekre akaszkodik. Számukra egyre megy, kinek a vérét szívják, nincs külön állati és emberi alfaj.

A kullancs a már fertőzött állatok vérét szívva válik maga is fertőzővé, és az újabb vérszívás során adja tovább azt. Legtöbb esetben e két súlyos betegséget hordozhatják:

A váladékaiban lévő baktérium, a Borrelia burgdorferi. Az ember vérébe kerülve, majd különböző szervekben megtelepedve, kezelés nélkül hosszadalmas gyulladásos kórképet, a Lyme-borreliosist (Lyme-kórt) okozza. Bár a fertőzés valószínűsége csak 7-8% (kb. minden 5. kullancs fertőzött, és minden 13. okoz betegséget), azonban soha nem tudni, hogy éppen milyen kullancs kapaszkodott ránk. Minél korábban történik azonban a felismerés, annál kisebb antibiotikum adaggal lehet eredményt elérni a gyógyításban.

A másik, emberre – főleg gyermekekre – veszélyes állapot a (kora tavaszi) agyvelő- és agyhártya-gyulladás (Früh Sommer Meningo-Encephalitis, FSME), amely a kul-lancs által hordozott vírus okozta betegség. Ez ellen nehéz a védekezés, mert vírus ellen nincsen célzott gyógyszer, csak oltás, amely azonban maga sem veszélytelen.

Nem minden állatka fertőző, de a betegséget hordozók életveszélyes helyzetbe hozhatják a házikedvencet és a gazdát, illetve a családtagokat egyaránt. A kellemetlenség megelőzhető az négylábúak alapos átvizsgálásával, átfésülésével, a hajlatok és a fül ellenőrzésével. Ami pedig az emberi megbetegedés megelőzését illeti: ahhoz, hogy ezeket az illegális bérlőket, a kullancsokat kilakoltassuk, illetve beköltözésüket megelőzhessük, Dr. Mátray Árpád homeopata oszt meg velünk pár jó tanácsot:


1. Zárt öltözetben menjünk ki a természetbe!
A legelemibb védekezési mód, ha zárt ruházatot húzunk. A nyakunknál,  csuklónknál és a bokánknál feszes, gumis ruházat ha nem is hermetikusan, de mindenképp elzárja a kis paraziták útját. Bár nem túl esztétikus, de ha nadrágunk szára nem gumírozott, húzzuk rá a zoknit, hiszen erdőben vagyunk, nem divatbemutatón.


2. Fújjuk be magunkat!
Ha mégsem tudjuk biztosítani, hogy zárt ruházatban menjünk ki, mindenképp alkalmazzunk bőrfelületre felvihető vagy ráfújható riasztószert. Ezt persze akkor is alkalmazhatjuk kiegészítő megoldásként, ha megfelelően fel tudtunk öltözni.


3. Vizsgáljuk át magunkat!
Ha hazaértünk a kirándulásból, vagy éppen pihenőt tartunk, mindenképpen nézzük vagy nézessük át magunkat. Mivel a kullancsok a vékony bőrrel fedett területekre szeretnek bekuckózni, ezért érdemes a nyaki, a hasi részt, a lágyék tájékát, valamit a térd- és könyökhajlatot fokozott figyelemmel átvizsgálni.


4. Ha már bennünk a kullancs, akkor is van megoldás!
A kullancs eltávolítása mellett Mátray Árpád a helyi tünetek csökkentését is javasolja. A szúrással járó sebeknek kiváló ellenfelei lehetnek például a homeopátiás készítmények, amelyeket akár vízben feloldva és elfogyasztva, akár gél formájában a csípés helyére kenhetünk.


5. Ebben az esetben forduljunk orvoshoz!
Ha a szúrás körüli területen több napon keresztül el nem múló, körkörös, piros elváltozást észlelünk, feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk, ugyanis ez akár a Lyme-kór tünete is lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: