2018-09-08 04:27:24• hírek • közlemény

Huszonhét színházi előadás, tíz nap alatt hat helyszínen!

2017-ben szervezte meg először az Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata a TranzitFeszt nemzetközi multikulturális színházi fesztivált. A színház Sorompók nélkül nevet viselő fesztiváljának néhány évvel ezelőtti megszüntetése után ezzel újra lett Romániában román-magyar közös szervezésű színházi fesztivál.

Az elmúlt évben a TranzitFeszt 20 előadását közel 4 ezer néző követte figyelemmel. A seregszemle programjainak több helyszín biztosított teret, a felújított Északi Színház nagyterme, Ács Alajos stúdiója és emeleti büféje, valamint a Szakszervezetek Művelődési Házának nagy- és kisterme mellett a Szatmárnémeti egyik jelképének számító Tűzoltótorony tövében felállított szabadtéri színpad és két piceklub is vendégül látta a fesztivál rendezvényeit.
 

A meghívott társulatok összesen öt országból érkeztek Szatmárnémetibe, hiszen a romániai magyar és román társulatok mellett magyarországi, kárpátaljai magyar és moldovai román színház is jelen volt a fesztiválon. Az előadások mellett könyvbemutató, szakmai beszélgetések, afterpartyk, utcaszínház és villámcsődület is színesítette a rendezvény kínálatát.
 

A TranzitFeszt szervezői idén is igen változatos programmal készülnek a szeptember 28. és október 7. között megrendezendő fesztiválra. A több országból érkező színtársulatok és előadások kiválasztásakor továbbra is a magas művészi színvonal a mérvadó. Idén a műsortervben szereplő 27 előadásnak hat helyszín ad majd otthont a fesztivál tíz napja alatt.
 

A 2018-as fesztiválkiadás tematikus lesz, témája pedig az identitás, a szó legszéleseb értelmében. A fogalom ugyanis különböző értelmet nyer művészi, etnikai, felekezeti, szakmai, egyéni vagy akár világnézeti tekintetben – a fesztivál előadásai pedig ezeket járják körül.
 

A programtervezetben olyan neves rendezők alkotásai szerepelnek, mint Sardar Tagirovsky, Bocsárdi László, Adrian Sitaru, Frenák Pál, Tom Dugdale, Rajkai Zoltán, Béres Attila, Florin Piersic jr., Cristian Ban, Ándi Gherghe vagy Theodor-Cristian Popescu.
 

Az idei fesztivál alkalmából Szatmárnémetibe látogat többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a chicagói Trap Door Theatre, a Miskolci Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a bukaresti Teatrul Act, a Chisinau-i Eugen Ionesco Színház, a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat, a kolozsvári Váróterem Projekt és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: