2011-12-05 15:26:32• hírek • mediafax.ro

A jövő évi választások új rendszere a téma

Emil Boc, a PDL elnöke szerint a Közigazgatási és Belügyminisztérium tervezete a választások összevonásáról technikai, megtárgyalják a koalícióban és lehet módosítani, azt kérte az ellenzéktől, támogassák az alkotmánymódosítást, hogy egykamarás 300 fős parlamentet hozzanak létre.

Traian Igaş, közigazgatási és belügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy sem a kormányban, sem a koalícióban nem született döntés arról, hogy a kormány felelősségvállalással fogadja el a helyi és parlamenti választások összevonására vonatkozó törvényt. Igaş hangsúlyozta a Közigazgatási és Belügyminisztérium választások összevonására vonatkozó törvénytervezetét közvitára bocsátották, ezen előbb "javítanak", majd megvitatja a kormány.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, a szaktárca eddig nem végzett számításokat a honatyák számával kapcsolatosan, az ellenzék bírálatai "téves értelmezésnek" köszönhetőek. Igaş hangsúlyozta, a honatyák számát egy másik törvénytervezetben rögzítik. A miniszter elmondta, hogy választási csalásokra vonatkozó részt is módosíthatják a közvita után. Szerinte az önkormányzati és parlamenti választások összevonásával költségvetési pénzeket takarítanak meg és biztosítják az állami intézmények jobb működését: "Választási kampány alatt sok állami intézmény nem teljesít jól s azt kockáztattuk, hogy ez az időszak egész évre kiterjed".

Várhatóan jövő héten válla felelősséget a kormány a választások összevonásáért és a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék bíráinak kinevezéséért, nyilatkozta a MEDIAFAX-nak Fekete András Levente, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. A két választás egy napon történő megszervezésére vonatkozó tervezet nagyjából megegyezik a Közigazgatási és Belügyminisztérium tervezetével, de kicsit "szépítettek" rajta, mondta el az RMDSZ-es szenátor. A kormány felelősségvállalásának időpontját úgy határozzák meg, hogy még karácsony előtt lehetőség legyen egy esetleges bizalmatlansági indítvány vitájára is.

Fekete András Levente kifejtette, a kormány által felelősségvállalással elfogadott törvényben szerepel majd a két választás összevonása, az érvényben lévő képviseleti arány megőrzése és a kétkamarás rendszer megtartása. Hangsúlyozta, a tervezetben nem szögezik le a honatyák számát. Az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője hozzáfűzte, hogy a képviseleti arányt a helyi és a parlamenti választások esetében egyaránt ugyanakkora számú lakosságra számítják ki. Alapul vehetik majd a 2011-es októberi népszámlálás eredményét, amely hivatalosan is meglehet 2012 június-júliusára vagy hanem a választások előtt három hónappal a lakosságnyilvántartó adatai.

Traian Igaş, közigazgatási és belügyminiszter

Fekete azt is elmondta, hogy a Közigazgatási és Belügyminisztérium hétfőn nyilvánosságra hozza a választások összevonására vonatkozó tervezet új változatát, ezt újra elemzik és ha szükséges, még módosítanak rajta. Az RMDSZ frakció kedden találkozik és elemzik a tervezetet. "Mi azt akarjuk, hogy vegyes rendszer legyen, körzetekkel és listával. Ez mindenki számára megfelelő lenne", fejtette ki az szenátor.

A kormány karácsonyig felelősséget vállal a választások összevonásáért és a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék bíráinak kinevezéséért, erről döntöttek a koalíció hétfői ülésén, nyilatkozták hivatalos források. "A koalíció hétfői politikai döntése szerint a kormány felelősséget vállal a választások összevonására vonatkozó törvénytervezetért illetve a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék bíráinak kinevezését szabályozó törvényért. A szándék szerint a felelősségvállalásra karácsonyig sort kívánnak keríteni, az összevont választások időpontját utóbb állapítják meg, kormányrendelettel", nyilatkozták a MEDIAFAX-nak a koalíciósülésen jelenlevő források.

A november 14-én a koalíció döntött arról, hogy 2012 novemberében, összevonva tartják meg a választásokat, a képviselők számát 388-ról 300-ra csökkentik a szenátorok számát 88-ra. A választások összevonását és a polgármesterek mandátumának meghosszabbítását a parlament elé terjesztett törvény formájában szabályozzák és erről minden politikai erővel konzultálnak, de a döntés joga a többségi koalícióé, nyilatkozta november 18-án Emil Boc miniszterelnök, a PDL elnöke. A Közigazgatási és Belügyminisztérium tervezete a 2012-es választások összevonására vonatkozik, de megőrzi az aktuális törvényekben szereplő képviseleti arányt, ami azt jelenti, nem csökken a honatyák száma, a helyi választásoknál a lakosság 2012. január elsejei számát veszik figyelembe, a parlamenti választásoknál a 2011. október 31-it.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: