2011-12-23 13:44:11• hírek • Szatmar.ro

Gyenes hétfőn indul, az első 15-ben szeretne végezni

Szatmárnémeti, Brassó, Bukarest, Róma, Buenos Aires. Ez lesz az útvonala a jövő hét elején Gyenes Emánuelnek, a romániai motorsport álló csillagának, aki idén már negyedik Dakarjára készül. A brassói Vectra Racing Team versenyzője idén is csapatfőnökével, Marcel Butuzával vág neki a kilencezer kilométeres, embert próbáló útnak.

A Dakar rali január elsején, az argentin főváros melletti Mar del Platából indul, majd a pampákon, az Andokon, az Atacama sivatagon át január 15-én ér a mezőny a célba, Peru fővárosába, Limába. Argentína és Chile öt-öt szakasznak ad otthont és négy szakasszal először csatlakozik a házigazda országok sorában Peru.

Ám nem ez az egyedüli újdonság a versenyen. Nem indulhatnak 450 köbcentinél nagyobb motorok, ezért Gyenesnek is át kellett térnie a 690 cm3 -es KTM-ről egy kisebb motorra. A 30 ezer euró értékű járgányt november 21-én a franciaországi Le Havre-ban már hajóra tették. A felszerelés nagy részével együtt: a csizma, a bukósisak, védőfelszerelések, alkatrészek, szerszámok, pótabroncsok is már az óceánon utaznak. A viadalon a hátsó abroncsot naponta kell cserélni, az első kerek viszont csak kétnaponta.

„Viszünk egy tartalék motorblokkot is, de ha csak nagyon szükséges, akkor cserélem ki. Egy ilyen cserénél ugyanis15 perces büntetést kap az illető. A másodiknál már 45 percet, az esetleges harmadiknál pedig már 2 órát vonnak le. Jól meg kell gondolni tehát az ilyen lépést. Én remélem, bírni fogja a gyűrődést, és nem kell cserélnem, bár gyakorlatilag nem tudtam kipróbálni. Brassóban aszfalton mentem vele 50 kilométert, de ez semmi nem volt. A Dakaron az első két nap így arról fog szólni, hogy összeszokjam a géppel. Mindenesetre könnyebb lesz, mint korábban volt a 690 köbcentissel. A szerda délutáni megérkezés után a rajtig még lesz három napon, akkor még megpróbálok motorozni kicsit az új járgánnyal" - nyilatkozta Gyenes.

Mani a tavaly a román motorsport történelmének legjobb eredményét érte el azzal, hogy összetettben a 18. helyen ért célba. Emellett megnyerte a Maraton kategóriát (itt nem szabad motort cserélni a verseny során) és negyedik lett az Amatőr mezőnyben (akik 450 cm3 -nél nagyobb motorral versenyeztek). Gyenes idén vélhetően a Szuperprodukció kategóriába iratkozik be és még feljebb tör: a legjobb 15 versenyző között szeretne végezni.

Ebben segítségére válhat az az egy hetes hollandiai edzőtábor, amit Butuzával közösen, Frans Verhoeven vendégeiként csinált végig. „Hollandiában melegebb is volt, homokos talajon motoroztunk naponta 6 órát. Nagyon hasznos volt, Franstól sokat lehet tanulni a motorozási technikákat illetően", mondta Gyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: