2010-01-25 14:44:53• hírek • Garzó Ferenc/MTIfag

Húsznál is többen fagytak meg

A sarkvidéki hideg öt nappal ezelőtti beköszöntével eddig huszonketten vesztették életüket, ebből tizenegy személy az elmúlt huszonnégy órában halt meg Romániában, s a hatóságok narancssárga fokozatú "fagyriadót" rendeltek el néhány északkeleti és erdélyi megyében.

A Realitatea hírtelevízió hétfői jelentése szerint az áldozatok fagyhalála amiatt következett be, hogy Suceava, Botosani, Iasi és Neamt, valamint Brassó, Hargita és Kovászna megyében a hőmérő higanyszála az éjszaka folyamán mínusz 26 Celsius-fok alá süllyedt. Kovászna városban mínusz 34, a hidegrekordjairól is ismert Csíkszeredában pedig mínusz 32 Celsius-fokot mértek hétfőre virradóra. A Kárpátokon túl fekvő Bukarestben hajnalban a fagypont alatti 21 fokra süllyedt a hőmérséklet.

Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel a lakosságot: csak akkor keljenek útra, ha feltétlenül fontos. A Bukarestben működő kórházakban külön termeket rendeztek be a hajléktalanoknak, hogy megóvják őket a megfagyástól, meleg ételt is biztosítanak számukra. Ezekben a napokban a mentőszolgálatok rendkívüli ügyeleteket tartanak, teljes létszámmal dolgoznak. Az erdélyi hatóságok is különböző intézkedésekkel próbálják védeni a hajléktalanokat. Az erdélyi Krónika szerint György Ervin Kovászna megyei prefektus elrendelte, hogy a rendőrség gyűjtse össze és szállítsa a sepsiszentgyörgyi kórházba mindazokat, akiknek nincs fedél a fejük fölött, vagy segítségre van szükségük.

A rendkívüli hideg előreláthatólag a hét közepéig tart. Ezekre a napokra a román országos meteorológiai intézet egy fokkal magasabbra - narancssárga fokozatra - emelte a "fagyriadót" a jeges időjárástól leginkább sújtott hét megyében. Az ország néhány pontján lezárták a közutakat, a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak. A jelentések szerint a Budapestről érkező egyik nemzetközi vonat több órán át volt kénytelen vesztegelni Csíkszeredában. Székelyföldön egy vonatszerelvény kisiklott, a baleset valószínűleg összefügg a nagy hideggel.


Volt, ahol -30 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála
Volt, ahol -30 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: