2017-05-12 13:39:33• hírek • Kocsis Zoltán

Húsznál is több középiskola mutatta be ajánlatát a tanügyi vásáron

Ősszel mintegy 3300 diák kezdi meg középiskolai tanulmányait Szatmár megyében.

Egy olyan szakiskola is bemutatkozott a péntek délelőtt az Iparosotthonban megszervezett Tanügyi Vásáron, amely csak ősszel indítja el a szakképzést. Vele együtt összesen 21 középiskola mutatta be ajánlatát a nyolcadikosok számára.

Szatmárnémeti mellett Sárközújlak, Erdőd, Turc, Alsószopor, Nagytarna és Aranyosmeggyes tanintézményei próbáltak meg tanulókat verbuválni. Igen, nem tévedés, Aranyosmeggyes is, hisz az ottani George Cosbuc Általános Iskola a helyi cégek és a lakosok kérésére ősztől szakoktatást is indít: huszan ismerkedhetnek meg a textilipar alapjaival, harmincan pedig az asztalossággal és a kárpitossággal.

Régen volt ilyen nyüzsgés az évszázados Iparosotthonban! Gyerekek jöttek-mentek-forgolódtak a standok között, a közép- és szakiskolák pedig igyekeztek minél eredetibb, autentikusabb módon magukra irányítani a figyelmet és bemutatni tevékenységüket. A Sportlíceum néhány diákja például kosárlabdával (és a sportághoz illő felszereléssel), a turci Anghel Saligny Műszaki Líceum népviseletbe öltözve, a Doamna Stanca Gimnázium egy szépségkirálynővel, a Ioan Slavici Gimnázium pedig egy oroszlánnal igyekezett kitűnni! Mint mondják, az oroszlánok sikere, az álmodozók céltudatossága és a győztesek inteligenciája tesz(i őket) legyőzhetetlenné.

Természetesen jelen volt a három magyar nyelvű középiskola, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Református Gimnázium is egy-egy elegáns standdal. A Hám János és a Kölcsey az eseménnyel párhuzamosan nyílt napot is tartott az érdeklődő nyolcadikosok számára.

A szakoktatást erősítendő az expón megjelent több olyan cég, amely a maga szakterületén a szakiskolák partnerének számít, bizonyítva, hogy igenis szükség van a szakemberekre, számukra is van munkalehetőség a megyében.

A jelenleg még tartó tanévben a szakképzésben részesülők aránya 57% Szatmár megyében, árulta el Adriana Dinga szaktanfelügyelő. A meglévő 119 osztályból 30 működik szaklíceumokban, 39 szakoktatást biztosít, 12-ben pedig duális rendszerben zajlik az oktatás.

Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a szakoktatás három kategóriája között, jelentette ki Dinga. Amíg a szaklíceumokban tanuló diákok négy éves képzésben részesülnek, érettségizhetnek és technikusként zárják tanulmányaikat, addig a három éves szakoktatásban részesülők szakmunkásként zárják az iskolát. Duális képzésnek pedig azt a rendszert nevezzük, amelyben a szakképzésben részesülő diák az iskolával párhuzamosan dolgozik is egy, a szakmájának megfelelő gyárban.

Duális képzés terén amúgy Szatmár megye abszolút úttörőnek számít Romániában: csak Brassó megyében tanulnak többen ebben a formában, árulta el Dinga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: