2012-04-13 12:15:48• hírek • MTI

Húszezer eurós kártérítés az örökösnek

Egy rákos beteg ingyenes gyógykezelésének megtagadása miatt 20 ezer eurós kártérítés kifizetésére kötelezte Romániát a strasbourgi emberi jogi bíróság - közölték pénteken a román lapok.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint a 2006-ban veserákban elhunyt felperes, Stefan Panaitescu élethez való joga sérült, amikor a román állam egészségügyi intézményei megtagadták tőle az ingyenes gyógykezelést, holott előzőleg egy bírósági végzés is kimondta, hogy joga van az ingyenességhez.    

A Bihar megyei Élesden lakó Stefan Panaitescunál 2005-ben mutattak ki rákos vesedaganatot. 2005 májusában megműtötték, majd miután Panaitescu azt tapasztalta, hogy csak vitaminokkal és sóoldattal kezelik, a kolozsvári onkológiához fordult és betegségének megfelelő kezelést kért. A klinika által felírt két gyógyszert saját költségén kezdte szedni, holott - a második világháború üldözöttjeinek kárpótlási törvénye értelmében - elsőbbségi és ingyenes egészségügyi ellátásra volt jogosult. Az ingyenes kezeléshez való jogát, feljelentése nyomán, 2005 decemberében bírósági határozat is megerősítette, amely 2006 áprilisában vált jogerőssé. Ennek azonban a közegészségügyi intézmények - bürokratikus kifogásokra hivatkozva - állítólag vonakodtak eleget tenni.

Az EJEB szerint a román hatóságok tisztában voltak azzal, hogy a megfelelő gyógykezelés megtagadása a beteg életét veszélyezteti, tehát az élethez való joga sérült. A 2005-ös bírósági végzés megfellebbezése, majd késedelmes és csak részleges végrehajtása egybeesett a beteg állapotának súlyosbodásával, Panaitescu ugyanis már nem tudta maga fizetni gyógykezelését. A beteg 2006 decemberében hunyt el.

Az EJEB határozata kitér arra, hogy a felírt gyógyszerek jó hatással voltak Panaitescu egészségi állapotára, amíg szedte őket. A bíróság véleménye szerint a román hatóságok tisztában lehettek azzal, hogy a kezelés megvonása veszélybe sodorja a páciens életét, mégsem előzték ezt meg és nem léptek közbe idejében.

Az emberjogi bíróság 20 ezer euró anyagi és erkölcsi kártérítést ítélt meg a panaszos örökösének.    

Az Európai Unió országai közül 2010-ben Romániának kellett a legtöbb kártérítést (7,5 millió eurót) kifizetnie az Emberi Jogok Európai Bíróságán elvesztett perek miatt. Az országot azonban a legtöbben a tulajdonjog megsértése miatt perlik Strasbourgban. A román sajtó szerint precedensértékű lehet az, hogy a román egészségügyi rendszerben uralkodó állapotok miatt az élethez való jog sérülését is megállapította az emberi jogi bíróság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: