2012-05-12 15:03:02• hírek • Szatmár.ro

Húszéves a felekezeti iskola

„Gyermekeinket az életre az egyház, a család és az iskola készíti fel" - hangoztatta Csehi Árpád, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont jubileumi ünnepségén

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte pénteken a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont. A felekezeti tanintézmény jubileumi évfordulóján tiszteletét tette többi között Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök, Ruppert József, magyarországi piarista atya, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Kovács Jenő Nagykároly polgármestere, Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes is.

A hálaadás jegyében tartandó alkalomon jelen voltak a városi és a megyei önkormányzat vezetői, a piarista közösség tagjai, valamint mindazok, akik a nagykárolyi felekezeti oktatás ügyét segítették. A líceum tanári-, szülői- és diákközössége, de az egykori piarista diákok is szívesen visszatérnek emlékezni, és megcsodálni az évről-évre tapasztalható fejlődést. Az ünnepély püspöki szentmisével vette kezdetét a Kalazanci Szent József templomban, majd a szertartást követően a résztvevők átvonultak a Szent László Közösségi Házba, ahol a köszöntők sorában Csehi Árpád kifejtette: gyermekeinket az életre az egyház, a család és az iskola készíti fel, ezért mindennél fontosabb, hogy az iskola mennyire tudja segíteni fejlődésében a gyereket. Ennek feltétele, hogy érzelmileg a diák milyen viszonyban van az iskolával, vagyis képes-e egyfajta otthonná válni. A tanárok szerepe szintén alapvető, a gyerekeknek szükségük van arra, hogy valóságos példákat lássanak, mivel az oktatás nem csupán információk átadását jelenti, hanem erkölcsi, szellemi értékekre való nevelést is.



Az ünnepi köszöntőket követően, a felekezeti tanintézmény diákjai az alkalomhoz illő ünnepi műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. A jubileumi alkalomra az iskola harmadikos és negyedikes diákjai „Palotás tánccal" készültek. Az ünnepély keretében sor került az eltelt 20 év kiértékelésére és visszaemlékezésekre is. Az Alma Mater megálmodója, alapítója és egyben első igazgatónője, Poszet Veronika tanárnő beszédében kiemelte az iskola alapításában betöltött úttörői szerepét.

Végül Poszet Anikó, az iskolaközpont jelenlegi igazgatója, Georgescu Aliz igazgató-helyettes és Seffer Dániel főtisztelendő atya és az iskola lelki vezetője szóltak az közelmúltról és a jelenről. „Gondolkodni, magunkat kifejezni, maradandó tudást és műveltséget szerezni, emberi kapcsolatokat építeni igazán jól, csak anyanyelven lehet. A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpontban a diákok nem csupán magyarul tanulják a különféle tantárgyakat, megismerik irodalmunkat, történelmünket, hanem magyar közösségben töltik iskolai éveiket. Ugyanakkor olyan kulturális, vallási, lelki és szabadidős programokon vesznek részt, melyek megerősítik nemzeti kultúránkhoz való tartozásukat és felelősségre nevelnek.



Az iskolaközpont célkitűzése olyan felnőtteket nevelni, akik ismerik és tudatosan megtartják hagyományainkat, keresztény módon élnek és gondolkodnak. A Bölcsesség könyvében olvasható példához hasonlóan, az iskola 20 éves történetének egén sok olyan csillag ragyogott, akik az igazságra tanítanak másokat, ragyognak, miként a csillagok." A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont tanárai tudásukkal, odaadásukkal olyan örök értéket teremtettek, amelyek az emberi sorokba és szívekbe vésődtek. Ezt követően ismertették az elmúlt 20 év eredményeit a számok tükrében: 16 végzett generáció, 16 ballagás, 55 osztály, 1.400 diák, 68 tanár, 9 különböző profilú osztály és 700 közösségi szetmise.

A jubileumi rendezvény záróakkordjaként Bárdos Lajos „Mária, Mária kinyílt rózsa" című műve csendült fel a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont kórusának és a Kalazanci Rézfúvós Trió (Récsei Johanna, Vízvári Stefánia és Bráda Richárd) előadásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: