2012-06-18 17:45:38• hírek • Kocsis Zoltán

Napi legkevesebb két liter vizet igyunk – lehetőleg szénsavmenteset

Az országos meteorológiai intézet előrejelzése szerint Szatmár megyében és azon belül Szatmárnémetiben keddtől beköszönt a kánikula: vasárnapig konstansul 30 Celsius-fok fölötti meleg várható. Gyerekek, idősek és szívbetegek fokozottan veszélyezettek, ám mindannyiunknak ajánlott odafigyelnünk.

Ajánlatos minél kevesebb időt szabad ég eltölteni, főleg 10 és 16 órák között. Akinek mindenképpen a nap alatt kell tartózkodnia, az tegyen egy sapkát a fejére, mondta Kállay Beáta doktornő, a Korall Klinika orvosi igazgatója a Szatmár.ro hírportál olvasóinak. Mindemellett nagyon fontos, hogy minél több folyadékot, lehetőleg vizet fogyasszunk: fejenként napi két litert minimum. Ajánlatos elsősorban szénsavmentes vizet fogyasztani, de lehetőleg semmiféle édes üdítőt vagy alkoholt, mondta a szakember.

Mindenképpen ajánlott, hogy magas faktorszámú napozótejjel kenje be magát, akinek huzamosabb ideig a tűző napon kell tartózkodnia. Nem árt odafigyelni a táplálkozásra is. Ajánlott minél lédúsabb ételek fogyasztása és kerülendőek ugyanakkor a sós étkek.

A munkaadókat törvény kötelezi hasonló esetben a szükséges folyadékmennyiség bevitelének biztosítására.

Kállay doktornő elmondta továbbá, hogy a tűző nap elsősorban a gyerekek, az idősek és a szívbetegséggel küszködők számára jelenthet komoly veszélyt. A gyerekek ugyanis gyorsabban dehidratálódhatnak, az idősek pedig, akiknek nagy eséllyel más jellegű egészségügyi problémáik is vannak, könnyebben kaphatnak napszúrást.

A kánikula más jellegű problémákat is okozhat, erre is érdemes felkészülni: a CFR tájékoztatása szerint 30-40 percet is késhetnek a vonatok az ilyenkor kötelező sebességkorlátozás miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: