2005-12-23 00:22:28• hírek • Szatmar.ro

Magas ingatlanárak Romániában

Jövőre rekordszinten stabilizálódnak az ingatlanárak Romániában.

Jövőre rekordszinten stabilizálódnak az ingatlanárak Romániában – jósolja a bukaresti Capital gazdasági magazin, mert egyes területeken az árak már olyan magasak, hogy a piac további drágulást nem viselne el.

 
Az ingatlanárak az utóbbi években 300 százalékkal emelkedtek, szakértők szerint további nyereséges befektetések nem mindenütt lehetségesek.

Jövőre még várhatóan vonzó marad valamelyest a telekvásárlás és a lakóingatlan-építés, de jobbára csak a népszerű vidékeken. A régi épületekben a lakásárak 60 ezer és 140 ezer euró között fognak várhatóan stabilizálódni, a versengő új építkezésektől függően.

A kereskedelmi ingatlanok bérleti díjai legfeljebb 20 százalékkal emelkedhetnek jövőre, vélték a magazinnak nyilatkozó szakértők. A bank- és biztosítófiókok és a kiskereskedelmi üzletek – például gyógyszertárak – rohamos megnyitása miatt 20-45 százalékkal emelkedtek a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjai Bukarestben az első félévben.

Elemzők szerint az irányzat a jövőben is folytatódik, mert a kínálat mind mennyiségben, mind minőségben elmarad a kereslettől. 50 négyzetméteres kereskedelmi területeket első ízben sikerült kiadni havi 130 euróért négyzetméterenként. Az olcsóbb bukaresti kerületekben 20-50 euró körüli volt a bérleti díj az első félév végén, a legolcsóbb is 10 euró fölött járt.

Eközben csökken a romániai ingatlanpiaci befektetések jövedelmezősége: az irodapiacon a megtérülés bérbeadással 8-10 év – szemben az 1998/99-es időszak 3-4 évével.
(CENA)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: