2009-09-30 16:37:53• hírek • Parajdi Andrea

Húsz százalékkal nő jövőre az ingatlanadó

Minden 50 négyzetméter után hozzávetőlegesen húsz százalékkal növeli a kormány a helyi adókat és illetékeket a 2010-es évre vonatkozóan. Jövőre azt is eltörlik, hogy az adókötelezettségét előre elrendező magánszemélyek immár nem részesülnek 10%-os árkedvezményben.

Változnak a helyi adók és illetékek a 2010-es évtől kezdődően - a gazdasági helyzet és az infláció növekedése miatt hozta ezt a határozatot a kormány. A hivatalos közlönyben szeptember 24-én jelent meg az 50 négyzetméterenkénti 20%-os növelésről szóló határozat, amely azt jelenti, hogy innentől kezdve 45 nap áll minden Polgármesteri Hivatal rendelkezésére, hogy helyi tanácsi határozattal jövőre életbe léptesse az új díjszabást.

Legutóbb három évvel ezelőtt növekedtek a helyi adók és illetékek - mondja Ilyés Gyula, polgármester, aki szerint általában kellemetlenséggel jár egy hasonló intézkedés bevezetése. -A lakosság elégedetlen ami érthető is, hiszen mindenkit negatívan befolyásol a nehéz pénzügyi helyzet, azonban nekünk azt kell szem előtt tartanunk, hogy minden pénzösszeg a város kasszájába érkezik, így valamennyivel nagyobb büdzséből gazdálkodhatunk - vázolta a polgármester.

Szintén a jövő évben életbelépő változás, hogy azok a magánszemélyek, akik március 30-ig kifizetik az adójukat, vagyis az első befizetési határidő előtt rendezik ezt a fajta kötelességüket, idén nem kapnak 10%-os árengedményt, holott a korábbi években ennyivel kevesebbet kellett fizetniük. Állítólag ezt a kedvezményes lehetőséget sokan kihasználták, ezért úgy a kormánynak, mint a helyi polgármesteri hivatalnak emiatt minden évben számottevő vesztesége adódott.

A helyi adók kiszámítása több szempont alapján történik, Szatmárnémetit négy zónára osztják, a legnagyobb díjszabás a központban lévő ingatlanokra, míg a legolcsóbb a város peremén lévőkre vonatkozik. Az épületadó mértéke az épület körterületétől függ, illetve a fizetendő tarifát még az is befolyásolja, hogy az érintett ingatlan közművesítve van-e, vagy sincs.

Drimus József, a Szatmárnémeti Adóhivatal vezetője elmondta nem csak a házadó fog többe kerülni, hiszen jövőre hasonló mértékben drágul az egyes gépjárművek köbcenti után fizetendő adója is.

Drimus József, a Szatmárnémeti Adóhivatal vezetője elmondta: bárki megtekintheti a polgármesteri hivatal oldalán a www.satu-mare.ro oldalon a módosításokat, amelyekre vonatkozóan október 19-ig javaslatokat is adhat le. A tervezett tarifanövelésről október 28-án közvitát is szerveznek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: