2018-01-06 14:04:37• hírek • Bede Emőke

Húsz nap után pont került a földgázkút történetének végére

Fotó: ISU Satu Mare
Fotó: ISU Satu Mare

December 18-án adtunk először hírt a mindenkit megdöbbentő esetről, mely szerint egy gázszivárgás miatt több méter magas lángok csaptak fel a nagymajtényi földgázkútnál.

A Romániai Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) feladata már az első naptól fogva meglehetősen bonyolult volt: biztosítani kellett a lakosság és a helyszínen dolgozó tűzoltók testi épségét, megoldást kellett találni a szivárgás megakadályozására, illetve el kellett távolítani a torony egykori fémelemeit is.
 

A huszadik napon azonban végre kijelenthető, hogy a földgázkút ezentúl nem jelent veszélyt, a gázszivárgás megszűnt. Az elmúlt szűk három hétben nem kevesebb, mint nyolc megye tűzoltói szálltak síkra annak érdekében, hogy véget vessenek a lakosokban nem egyszer félelmet keltő esetnek. Bihar megyéből 77-en, Beszterce-Naszód megyéből 17-en, Kolozsból 5-en, Máramarosból 44-en, Marosból 7-en, Szilágyból 60-an, Temesből 42-en érkeztek, hogy segítsék azt a 45 szatmári lánglovagot, akik nap mint nap a kút mellett voltak.
 

A megyék közti összefogás nem merült ki ennyiben, a helyi tűzoltók ugyanis számos nélkülözhetetlen felszerelést is kaptak kollégáiktól. A mobil parancsnoki központ, több tűzoltósági jármű és vízpompa miatt is a szomszédos megyék tűzoltóságainak mondhatunk köszönetet.
 

A nagymajtényi lakosok tájékoztatására három alkalommal is gyűlést szerveztek, melyeken jelen voltak az IGSU, a kanadai cég és a helyi önkormányzat képviselői is. Ezeken a találkozókon képes és videóanyagokat felhasználva magyarázták el a lakosságnak az eddigi és a következő lépéseket, illetve biztosították őket, rájuk nézve nem jelent veszélyt a lángokban álló kút. Annak érdekében pedig, hogy a megye és az ország más részein is értesüljenek az aktuális helyzetről, a fentebb említett résztvevők a sajtó számára is tartottak hasonló jellegű tájékoztatókat.


Húsz nap után tehát lezárult a földgázkút fejezete, mely nem csak a beavatkozást illetően lesz precedens értékű, hanem az eset során tanúsított összefogás miatt is.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: