2016-08-05 10:12:25• hírek • Kocsis Zoltán

Húsz éves álom vált valóra: olimpiai sportág lett a karate

Idén a vívó Simona Pop személyében szurkolhatunk szatmári sportolónak a hamarosan kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián, négy év múlva Tokióban azonban reményeink szerint ez a szám emelkedni fog. Új lehetőségek nyíltak meg ezzel kapcsolatban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerda esti döntését követően ugyanis teljes jogú olimpiai sportággá vált - a gördeszka, a szörf, a sportmászás, a baseball/softball - mellett a karate. (Ne menjünk abba bele, hogy a karate, a baseball és a szörf egyik nemzetközi fellegvára éppen Japán...)

A szatmári karate-társadalom villámgyorsan reagált az eseményre, Magos Róbert, a megyei karateszövetség elnöke csütörtökön sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen a szatmári klubok vezetőivel egyhangúan üdvözölték a „történelmi pillanatot".

„Egy álom, amit elértünk, amiért húsz éve küzdöttünk. A karate számomra a legszebb sport, amely ötvözi a látványt, az erőt és a koreográfiát", fogalmazott az olasz Miri Mannini. A nyolc danos mester szorosan kapcsolódik a szatmári karatéhoz, gyakori vendég az itteni kluboknál. A Bánság szerbiai részéről érkező Liviu Bunda hét danos mester azon meggyőződésének adott hangot, hogy Romániának máris vannak kiemelkedő tudású karatékái és kívánta, hogy Tokióban szatmári, nagykárolyi sportoló is tatamira tudjon majd állni.

„Remélhetőleg ezzel a döntéssel végre a karate is megkapja azt a megbecsülést, ami igazán jár neki. Nem lesz többé elhanyagolt mostohagyerek", fogalmazott Sajó Zoltán, a budapesti BVSC edzője. A megyei szervezet elnökeként Magos Róbert elmondta, minél hamarabb kerekasztal köré szeretné ültetni a szatmári karate valamennyi szereplőjét, vezetőjét. „A célunk az kell legyen, hogy kialakítsunk egy 12-14 fős csoportot, amelynek tagjai eséllyel pályázhatnak a román válogatott tagságra és az olimpiai részvételre", fogalmazott a Samuraiul klub elnöke.

Szatmári (romániai?) viszonyokhoz mérten szokatlan őszinteséggel Magos elmondta, évi 450.000 lejes támogatást remél a helyi önkormányzatoktól, szponzoroktól. „Ez az az összeg, amiből fel tudjuk készíteni azt a tucatnyi sportolót, akinek fizetést, a gyógyszerezést, vitaminozást, a minőségi felkészülést kell biztosítani". Tegyük hozzá, a megyei szövetség az idén például semmilyen támogatást senkitől nem kapott.

Hogy mekkora a karate-élet Szatmár megyében, azt remekül mutatja, hogy ezekben a napokban Nagykárolyban nemzetközi karate-tábor zajlik, amelyre romániai és magyarországi karatékák mellett holland, bolgár, szlovén, szerb sportolók érkeztek - mintegy félszázan.

A NOB döntése értelmében amúgy összesen 80 karatéka kvalifikálhatja magát a tokiói olimpiára kata és kumite válfajban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: