2009-11-09 14:15:59• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Húsz éve omlott le a Berlini fal

A németek túlnyomó többsége örül az egység helyreállításának. Erről tanúskodik az a közvélemény-kutatás, amelynek eredményeit hétfőn - a berlini fal leomlásának 20. évfordulóján - hozták nyilvánosságra.

A felmérésből kitűnt: a németek 86 százaléka azon a véleményen van, hogy az ország egységének helyreállítása helyes lépés volt. A ZDF közszolgálati televízió és több országos napilap megbízásából végzett közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy minden csalódás ellenére az egység megvalósulásának támogatottsága nagyobb a keletnémet, mint a nyugatnémet lakosság körében. A felmérés szerint a keletnémetek 91, a nyugatnémetek 85 százaléka támogatta az egység létrejöttét.

Sokkal inkább eltérnek a vélemények ugyanakkor annak megítélésében, hogy a német egység helyreállítása az ország keleti vagy éppen nyugati felének hozott-e nagyobb hasznot. Ennek kapcsán a megkérdezett nyugatnémetek 60 százaléka vélte úgy, hogy az  egyesülés sokkal inkább a keleti országrésznek kedvezett, és mindössze 20 százalékuk vallotta azt, hogy az egység megvalósulásának maga is nyertese lett.

Az egykori NDK-hoz tartozó keleti tartományokban viszont a válaszadók csaknem 40 százaléka volt azon a véleményen, hogy az egyesülés nyertesei inkább a nyugatnémetek. Ezzel szemben csak 23 százalékuk fogalmazott úgy, hogy az újraegyesülésből inkább a keletnémetek húztak hasznot.

A megkérdezettek nagyobb hányada keleten és nyugaton egyaránt elismerte, hogy a két országrész között jelentős különbségek vannak.

Az évforduló kapcsán szakértők rámutattak: a berlini fal leomlása után az ország mindkét felében óriási volt a lelkesedés, különösen az egykori NDK lakosai reménykedtek a csodában. A keleti tartományokban várt felvirágzás azonban csak rendkívül lassan következik be. A legnagyobb problémát továbbra is a munkanélküliség és a lakosság elvándorlása jelenti, noha a központi kormányzati támogatás jelentős mértékben hozzájárult az életszínvonal emelkedéséhez a keleti országrészben is. Annak megjóslására azonban kevesen vállalkoznak, hogy mikorra következhet be a keleti tartományok teljes felzárkózása.

Az idézett szakértők ugyanakkor úgy vélekedtek: a berlini fal 20 évvel ezelőtti leomlásának, majd a német egység egy évvel később történt helyreállításának legfőbb eredménye az, hogy a szabadság és a demokrácia a keleti országrészben is megvalósulhatott. A csalódások és a beteljesületlen várakozások ellenére ezért a hétfői évforduló mindenképp ünneplésre ad okot.


Képzőművészeti alkotás lett a fal egy darabja
Képzőművészeti alkotás lett a fal egy darabja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: