2011-09-14 19:20:25• hírek • Szatmar.ro

Húsz év alatt hat millió euró

Húsz évvel ezelőtt, 1991-ben a Német Demokrata Fórum (NDF) kezdeményezésére alakult meg a Sathmarer Stiftung für Internationale Zusammenarbeit (SSIZ), azaz a Szatmári Alapítvány a Nemzetközi Együttműködésért. Az egyszerűen csak Stiftungnak, azaz Alapítványnak nevezett szervezet az azóta eltelt két évtized alatt a német gyökerű vállalkozások és a német kultúra legfőbb támaszává vált Szatmár, Szilágy, Máramaros és Bihar megyékben. Ezen négy megyében összesen negyven olyan település van, ahol a német kisebbség jelentős szerepet tölt be.

A szerdai „születésnapi ünnepségen" a Német Demokrata Fórum székházában Klaus Olasz, a temesvári német konzul, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Radu Giurca prefektus, a Baden-Württemberg Internatiol valamint az erdélyi német és szlovák kisebbség képviselőinek továbbá sok más meghívott jelenlétében Johann Forstenheizler, az NDF elnöke és Josef Hölczli ügyvezető méltatta és bemutatta az alapítvány eddigi húsz évét. Ilyés méltatásában elmondta, hogy a rendszerváltás után sok hasonló szervezet jött létre, ám messze az SSIZ tud a legtöbbet felmutatni, amivel alaposan hozzájárult a megye fejlődéséhez. Olasz kihangsúlyozta, hogy az alapítvány működésével hozzájárult ahhoz, hogy az itthon maradt németek, svábok, szászok is boldogulni tudjanak, nem csak azok, akik kivándoroltak.

Az SSIZ első húsz évének számait megnézve levonhatjuk a következtetést: a rengeteg méltatás ebben az esetben tényleg nem csak üres beszéd. Az alapítvány, amely 2008 óta nem banki jellegű hitelintézetként is működik, a Baden-Württemberg International közvetítésével megközelítőleg hat millió eurós, a német belügyminisztériumtól jövő támogatást „hozott" a négy megyébe. Összesen mintegy ötszáz vállalkozásnak nyújtottak segítséget, amivel hatezer körüli új munkahelyet sikerült teremteni. Emellett egy-egy fiataloknak szánt központot építettek Szatmárnémetiben és Nagykárolyban, továbbá egy-egy szociális központot Krasznabélteken és Nagymajtényban. Az SSIZ közvetítésével nyitottak üzemet a Partiumban a Siha és a Polipol német cégek és szintén az alapítvány vállalta magára, hogy a németül tanuló gyerekeket naponta elszállítsa a szatmárnémeti és nagykárolyi iskolákba. Az SSIZ hozta létre továbbá a Kézművesek Kamaráját valamint a Német-Román Gazdasági Egyesületet is.

A 3.000 és 20.000 ezer euró közötti hitelek mellett a SSIF tanácsadással és közvetítéssel, tapasztalatcsere és továbbképzési lehetőség megteremtésével próbálja segíteni a német közösség vállalkozásait. „A közösségért dolgozunk, hisz ha sikeresek a vállalkozásaink a régióban, azzal az itt lakók életszínvonala is emelkedik", foglalta össze az SSIZ filozófiáját Josef Hölczli.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: