2007-03-30 17:48:51• hírek • Tamás Jakab

Húsvéti miserend

 Szatmárnémeti és Nagykárolyi misék időpontjait ismertetjük.

A következőkben a Szatmárnémetiben és Nagykárolyban tartandó húsvéti szertartások és misék időpontjait ismertetjük.

Nagycsütörtök

Nagycsütörtök nemcsak az utolsó vacsora emléknapja, hanem a papság alapításának ünnepe is. Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök olajszentelési szentmisét celebrál április 5-én a szatmári Székesegyházban, délelőtt 10 órakor. A papi egység jeleként ezen a liturgián az egyházmegye papjai együtt miséznek, és újítják meg papi fogadalmukat. 

A Székesegyházban 19 órakor ünneplik az Oltáriszentség alapítását. A szentmise után pedig éjfélig tartó szentségimádásra kerül sor. A Kálvária templomban a nagycsütörtöki szertartást románul 18 órakor, németül pedig 20 órakor végzik. A szentmiséket éjfélig tartó szentségimádás követi. A Zárdában, a Hildegárdában, Kis Szent Teréz templomban, a Szent Családban, valamint a Szentlélek templomban a 19 órakor kezdődik a szentmise.

Nagykárolyban a Fatimai Szűz Mária templomban 18 órakor, a Szentlélek és a Kalazanci Szent József templomban pedig 19 órakor lesz ünnepi szentmise az utolsó vacsora emlékére.

Nagypéntek

Nagypéntek Jézus szenvedésének napja. Szigorú böjt van. A szertartás három részből áll: igeliturgia, hódolat a kereszt előtt és szentáldozás Jézus kereszthalálának emlékére. A Kis Szent Teréz templomban 15 órakor ifjúsági keresztútra kerül sor. A gyászszertartás a Székesegyházban, a Zárdában, a Hildegárdában, a Kis Szent Terézben, a Szent Családban és a Szentlélek templomban 19 órakor, a Kálváriában pedig románul 18 órakor, németül 20 órakor kezdődik. A Kálvária templom két közössége közös keresztutat tart 19 órai kezdettel.

A nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templomban 10 órakor keresztúti ájtatosságot tartanak, amit 17 órakor gyászszertartás, majd szentségimádás követ a Szentsírnál este 19 óráig. A nagykárolyi Szentlélek templomban 19 órakor kezdődik a nagypénteki szertartás. A nagykárolyi Kalazanci Szent József templomban 10 órakor keresztúti ájtatosságot, 17 órakor gyászszertartást, majd szentségimádást tartanak 20 óráig.

 

Húsvéti szertartások rendje

Nagyszombat a csend napja, délelőtt nincs szertartás, csak szentségimádás. Este feltámadási szentmisét tartanak a Székesegyházban 20.30 órakor. A szentmise után a templom előtti téren gyertyás körmenet és ételszentelés lesz. A Zárda templomban és a Szent Családban 19 órakor, a Hildegárdában és a Kis Szent Terézben 20 órakor, a Szent Antalban 23 órakor, a Kálváriában 20 órakor németül, 22 órakor románul lesz a feltámadási szertartás és ételszentelés.A Szentlélek templomban 21 órakor kerül sor a húsvéti vigíliára.

Húsvétvasárnap ételszentelés lesz a Székesegyházban a reggel 7 órai szentmise után, a Hildegárdában, a Kis Szent Terézben, a Szent Családban és a Szentlélekben pedig 7.30-kor.

Húsvétvasárnap ünnepi szentmise lesz a Székesegyházban 11 órakor, a Kálvária templomban 9-kor román, 11-kor német nyelven, a Zárdában és a Hildegárdában 10-kor, a Kis Szent Terézben 10.30-kor, a Szent Családban pedig 11órakor. A Szentlélek templomban a 11 órai nagymisén kívül este 19-kor ünnepélyes húsvéti vesperás lesz. 

A nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templomban nagyszombaton reggel 9 órától estig szentségimádásra kerül sor a Szentsírnál, 20 órakor pedig feltámadási szertartás lesz gyertyás körmenettel. Húsvétvasárnap reggel 7-kor és 8-kor ételszentelés lesz szentmise keretében, 10 órakor pedig ünnepélyes húsvéti szentmise.

A nagykárolyi Szentlélek templomban nagyszombaton 9 órától szentségimádást végeznek, 19 órakor pedig húsvéti vigília lesz. Vasárnap a 7.30-as szentmise végén ételt szentelnek, 11 órakor ünnepélyes húsvéti nagymisét tartanak.

A károlyi Kalazanci Szent József templomban nagyszombaton az egész napos szentségimádás után 20 órakor kerül sor a feltámadási szentmisére körmenettel. Húsvétvasárnap reggel 8-kor a mise után ételt szentelnek, 11 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be.

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: