2011-03-31 16:07:29• hírek • Szatmár.ro

Húsvéti locsolkodás: kölni

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amihez számos népszokás kapcsolódik. Falusi környezetben ezeket a hagyományokat még csak-csak megőrzik, de városon sokan hátat fordítanak nekik.

Húsvét egyik kikopófélben lévő szokása a locsolkodás. Ilyenkor a legényeknek illő volt meglocsolni a lányokat annak érdekében, hogy egész évben frissek és üdék legyenek. Cserébe hímes tojást kaptak, megvendégelték őket sonkával, kolbásszal, süteménnyel, pálinkával és piros borral. Anno a lányokat kútból merített hideg vízzel locsolták vagy bedobták őket a patakba, majd Húsvét harmadnapján a lányok mentek a fiúkat megöntözni. Tájegységenként számos locsolkodási szokás létezett: a hideg vizes öntözést fokozatosan felváltotta a rózsavíz, kölnivíz használata, melyek kizárólag természetes alapanyagú illatos virágokból és növényekből készültek. Aztán megjelentek az új keletű tucatkölkin, amik nem illatukkal, sokkal inkább kellemetlen szagukkal riasztották el a hölgyeket. Bizonyára sokan emlékeznek még a meglehetősen intenzív illatú „Patchouli" parfümre, ami egy indiai pacsuli növényből készült. A húsvéti „kölni" hagyománya több évtizedre vezethető vissza, megnevezése pedig Köln városához kötődik, mivel a térségben rendkívül népszerű volt a „Kölnisch Wasser".

Napjainkban

Abban az esetben, ha a hagyományt mégis ápolni szeretnénk, a hölgyismerősöket illik a 2010-es illatjegyű „locsoló kölnivel", parfümmel megöntözni. Idén népszerű a könnyed virágos illatkompozíció, a citrus valamint a mentol esszencia is. A lényeg, hogy könnyed, friss illatszert válasszunk, azzal egészen biztosan nem lehet szégyent vallani.

Válasz öntözővers lányoknak

Köszönöm, hogy köszöntöttél,

Rózsavízzel megöntöztél,

Én is köszöntelek Téged,

Tojás lesz a fizetséged.

Aki adja, ne feledd,

És a tojást el ne ejtsd!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: