2011-05-27 17:16:11• hírek • Póti Orsolya

Megnyílt a Hagyományos Kézműves Vásár

Immár nyolcadik alkalommal szervezett hagyományos kézműves vásárt a Szatmár Megyei Múzeum, de ezúttal több, mint hatvan kiállító teszi tiszteletét a május 27-29. között zajló rendezvényen. A pénteki nap folyamán kézműves standokkal telt meg az új központi „gödör", illetve a Coposu sétány, és már kaphatóak is az érdekesebbnél érdekesebb kézműves termékek.

A Megyei Múzeum mint általában, most is a városnapi rendezvénysorozat keretében szervezte meg hagyományos kézművesvásárát, amely ezúttal az újközponti „gödörben" nyílt meg az érdeklődők előtt. A vásár hivatalosan május 28-án veszi kezdetét, de a standokat már pénteken felállították a kézművesek, és az arra járók azonnal megnézték mi is az idei kínálat.

- A vásárra több, mint hatvan kiállító érkezik; idén olyan kézművesek is jelen lesz,nek akik már nemzetközi vásárokon is részt vettek, és lesznek olyanok is, akik már az első szatmári hagyományos kézműves vásáron is jelen voltak. Mesteremberek, fazekasok, fafaragók, ékszerkészítők, kosárfonók és mézeskalácsárusok érkeznek az ország több pontjából és Magyarországról is - tájékoztatott az esemény fő szervezője Puscas Lobont Mara antropológus.

A vásár első napján mi is körülnéztünk: a hagyományos kézműves termékeken kívül, újdonságokat is felfedeztünk. A fonott kosarak, ékszerek, használati tárgyak mellett, a karnevál hangulatát keltő álarcok, egyiptomi motívumokkal ékesített táblák, vászonvirágok, ikonok, szív alakú párnák és egyéb érdekes tárgyak várnak csodálatra, és persze új gazdára.

A kézműves tárgyak kedvelői a két nap folyamán rengeteg hasznos dolgot is beszerezhetnek, ugyanis nem csak dísztárgyakat, hanem a konyhaművészetben nélkülözhetetlen kellékeket - vajköpülőket, fatálakat, evőeszközöket - is kapni lehet.

A vásár persze nem csak vásárlásból áll: a mesteremberek meg is mutatják, hogy hogyan készítik ez egyedi termékeket, így azoknak is érdemes kilátogatniuk a rendezvényre, akik közelebbről szeretnének megismerkedni különböző technikákkal.

 




Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: