2012-06-08 10:09:34• hírek • MTI

Humboldt-pingvinek keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

fotó: MTI/Balázs Attila
fotó: MTI/Balázs Attila

Három fiókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark Humboldt-pingvinjeinek (Spheniscus humboldti) népes csapata.

A szaporulattal huszonegyre emelkedett a Magyarországon csak a sóstógyógyfürdői állatkertben látható pingvinek létszáma - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője az MTI-t.

A három kis szürkeruhás madár negyven nap után kelt ki a tojásból, idejük nagy részét eddig fészkükben töltötték. A szülőpárok eddig szorgalmasan etették mindig éhes fiókáikat, táplálásukba ezentúl a gondozók is besegítenek, mivel a madarak ezt magukban nem győznék energiával. A most egy hónapos pingvineket csütörtöktől kezdik az ember közelségéhez szoktatni, így a remények szerint hamarosan megtanulják elvenni a gondozók által feléjük nyújtott tengeri halcsemegéket.

A német felfedezőről és földrajztudósról, Alexander von Humboldtról elnevezett pingvinfaj egyedei Peru és Chile sziklás tengerpartjai mentén élnek. Az állatok a szárazföldön ugyan esetlenül mozognak, a vízben azonban akár az ötven kilométer/órás sebességet is elérhetik.

A népes kolóniában élő, de alapvetően monogám pingvinek vadon élő állománya kevesebb mint 12 ezer egyedet számlál. A faj számára az emberi beavatkozás és a tengeri szennyezés jelent nagy veszélyt: fennmaradásáért összehangolt tenyészprogramot indított az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége, melyhez a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: