2010-05-06 13:03:00• hírek • Szatmar.ro

Humán Papilóma vírus ellen oltanak

A humán Papilóma vírusos (HPV) fertőzés a leggyakoribb oka a méhnyakrák kialakulásának. A nemi érintkezéssel terjedő vírus ellen léteznek már védőoltások, amelyeket megyénkben is meg lehet kapni.

Románia élen jár az európai országok között a méhnyakrák okozta elhalálozások listáján. Hazánkban körülbelül háromszor annyian halnak meg a papilóma vírus okozta rákban, mint a többi európai országban. A nőket megbetegítő vírus által kialakult rák csak abban az esetben gyógyítható, ha még a tünetek, panaszok előtt felfedezik, és kezelik. Erre az egészségügyi dolgozók a Babes-Papanicolau hüvelycitológiai vizsgálatot ajánlják. A megelőzés azonban fontosabb lehet a szűrésnél, erre megoldás az oltás.

Az oltás három adag vakcina beadását jelenti. Ezek a vakcinák nem tartalmaznak élő-legyengített, sem elölt vírusokat, kizárólag a vírus egyik fehérjekomponensét. Előállítása a cukorbetegek számára használt inzulin előállításáéhoz hasonló. Az említett fehérje nem okoz fertőzést, sem rákot, hanem a szervezet immunitását beindítva kialakítja a védelmet a HPV fertőzéssel szemben.

A 12-24 éves lányok, fiatal nők esetében a beoltást az iskolákban, valamint felsőoktatási intézményeket ellátó orvosi rendelőkben, családorvosi rendelőkben és olyan nőgyógyászati és családtervezési rendelőkben nyújtanak egészségügyi szolgáltatást, melyek a járóbetegek szakellátását biztosítják, illetve amelyek a Megyei Egészség-biztosítási Pénztárral kötöttek szerződést. A 24 év feletti nőket csak nőgyógyászati szakvizsgálat után olthatják be, a nőgyógyász szakorvos javaslatára a Babes-Papanicolau hüvely-citológiai teszt függvényében.

Megyénkben az oltási kampány kezdete óta 1736 személy kapta meg a vakcinát és egyetlen esetben sem jelentkezett oltási reakció, tudtuk meg a Szatmár Megye Közegészségügyi Igazgatóságtól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: