2010-08-11 13:24:54• hírek • Tóth Klarissz

Hullócsillagok éjszakája

Lőrincz Barnabás, az EMCSE elnöke
Lőrincz Barnabás, az EMCSE elnöke

Köztudott, hogy augusztus a hullócsillagok hónapja. A kellemes esti/éjszakai hőmérséklet a csillagok szerelemeseit a természetbe csábítja, hogy asztronómiai szenvedélyüknek hódoljanak. A csillagászok, az amatőr csillagászok, a laikusok és a média figyelmét időről időre felkelti a Perseidák meteorraj.

Az évezredes megfigyelés tanulsága-, valamint a nép képzeletvilágának hitregeképző ereje által, az augusztusi csillaghullást a magyar néphagyomány „Szent Lőrinc tüzes könnyeinek" nevezi. Az égi jelenség „kulisszatitkairól", hírportálunk megkeresésére Lőrincz Barnabás, az EMCSE (Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület) elnöke válaszolt.

Minden este, ha felnézünk az égboltra megpillanthatunk egy-egy meteort. Azonban az év bizonyos szakaszában csak úgy záporoznak a meteorok. A leghíresebb meteoresőt a Perseidák meteorraj idézi elő minden év augusztus 11-12. vagy 12-13. között. Nevüket a Perseus csillagképből való „kisugárzásukról" kapták. Az amúgy is labilis meteor maximum időszaka augusztus 12-én 21 órától kezdődik, és 13-án hajnalban fejeződik be. Amikor a Föld pályájának olyan szakaszához ér, ahol a megszokottnál több por és apró kő lebeg az űrben, meteorzáport látunk. Mivel évente egyszer megkerüljük a Napot, egyszer egy évben áthaladunk ezen a „piszkos" területen, visszatérő módon mindig az évnek ugyanabban az időszakában.


A Föld ilyenkor áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös pályáján

A Föld ilyenkor áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös pályáján


A Perseus csillagkép

A Perseus csillagkép


Óránként akár 60 meteort is megfigyelhetünk

Óránként akár 60 meteort is megfigyelhetünk


A Perseidák meteorzápor országszerte megfigyelhető

A Perseidák meteorzápor országszerte megfigyelhető


A laikusokban felmerül a kérdés: miért ilyen „piszkos" az űrnek ez a része? A jelenség hátterében egy üstökös áll. A Föld ilyenkor áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös pályáján, ahol hátramarad az üstökösből széthulló gázból és porból álló törmelékanyag, ami még akkor is csíkot húz maga után, amikor az üstökös rég eltűnt. A Peseidák azért is érdekesek, mert óránként 60-, vagy ennél még több meteort is megfigyelhetünk, a szokásos éjszakánkénti egy-kettő helyett. Egy újabb érdekesség, hogy a meteoreső ideje alatt annak az esélye is megnő, hogy „tűzgömbnek" nevezett nagy, fényes meteorokat észleljünk. (Tűzgömböknek nevezzük a Vénusznál fényesebb meteort). A Perseidák meteorzápor országszerte megfigyelhető, amennyiben felhőtlen, tiszta, sötét az égbolt. Idén újhold után két nappal (augusztus 12.) lesz a maximum. Az optimális megfigyeléshez nincs szükség távcsőre, azonban ajánlott minél messzebb elkerülni a „fényszennyezett helyeket", mivel a várostól távol szebb látvány tárul elénk.

A Peseidák után, a második érdekes augusztusi nevezetes égi jelenség a „Kappa Cygnida" meteoráramlat, amelynek magyar vonatkozása is van, tudniillik Konkoly-Thege Miklós azonosította az 1874-es Peseida megfigyelései során. Ez a meteoráramlat augusztus 3-25. között látható, de az aktivitás maximuma augusztus 17. környékén észlelhető - hangoztatta Lőrincz Barnabás.

Akik tehetik, néhány vállalkozószellemű barát társaságában kerekedjenek útnak, vigyenek magukkal takarót, hálózsákot, fényképezőgépet és keressenek fel egy közvilágítástól mentes megfigyelőhelyet, majd helyezkedjenek el kényelmesen vízszintes testhelyzetben, és indulhat a „hullócsillag-les". Időközben ne felejts el valami számodra igazán fontosat kívánni, a népi hiedelem szerint „amennyiben hullócsillag láttán kívánunk valamit, az rövidesen teljesülni fog". Annak ellenére, hogy a Perseidák az égbolton bárhol feltűnhetnek, megfigyelésükre a csillagászok elsősorban az északi és a déli irányokat javasolják.

Amennyiben te is a hullócsillagok szerelmese vagy és útnak kerekedsz, fotózz vagy videózz, majd írd meg pár szóban, mit láttál! Légy Te is a Szatmár.ro hírportál olvasó-riportere! Abban az estben, ha olyan hírfotód, videód van, amelyet meg szeretnél osztani másokkal, a következő e-mail címen tudasd velünk: szatmarriporter@gmail.com. A beküldésénél kérjük, vegyél figyelembe néhány alapvető elvárást. A mellékelt szövegből derüljön ki, hol, mikor, mi történt, illetve milyen eseménynek voltál szemtanúja, és ne felejtsd el feltüntetni a szerző nevét. Kérjük törekedj arra, hogy minél jobb minőségű fotót/videót készíts, valamint tartsd szem előtt az adott esemény aktualitását. Amennyiben a küldött fotót/videót érdekesnek találjuk, hamarosan viszontláthatod a Szatmár.ro-n.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: