2009-03-03 15:14:40• hírek • Parajdi Andrea

Korszerű szeméttelepeket hoznak létre

Két éven belül megoldódik a megye hulladékgazdálkodási problémája. A jelenleg működő szeméttelepek helyett korszerű, uniós normáknak megfelelő hulladéklerakó helyeket alakítanak ki.

Bizonyára már mindenki ismeri a megye hulladékgazdálkodásának korszerűsítését akadályozó problémákat, hiszen már lassan három éve egy jogi per miatt nincsen előrelépés a szeméttelepek ügyében. A Szatmár.ro is több alkalommal megírta, hogy 2006 végén a hulladékgazdálkodás megszervezésére Szatmár megye uniós támogatást nyert, azonban a munkálatokra kiírt liciten a négy pályázó konzorcium egyike sem felelt meg. Ezt követően kezdődött a hosszas jogi huzavona, ugyanis az egyik ajánlatot benyújtott konzorcium fellebbezett a Megyei Tanács döntése ellen. Miután a bíróság első fokon a konzorcium javára hozott ítéletet, a Megyei Tanács is fellebbezett a Kolozsvári Táblabíróságon, ugyanis soknak tartották azt a pénzösszeget, amelyből a cég elvégezte volna a munkálatokat.

A pereskedés azonban már nem húzódik tovább, ugyanis időközben a jogi ügyben érintett Joint Venture cosoil Geiger Unio konzorcium előállt azzal az ajánlattal, hogy elvállalja a munkálatokat annyi pénzért, amennyit a Megyei Tanács erre a célra előirányozott. Március 3-án, kedden rendkívüli ülésen döntöttek a megye tanácsosai arról, hogy elfogadják a konzorcium javaslatát, így ugyanis megmenthető a 20 millió eurós uniós finanszírozás. A döntés meghozatalakor az is fontos szerepet játszott, hogy az uniós tagság kötelezettségeként 2009. július 16-ig fel kell számolni a jelenleg működő vidéki, illetve a Nagykárolyi és az Avasfelsőfalui szeméttelepeket. Ezt követően pedig 2010 végéig a Szatmárnémeti és a Tasnádi hulladéklerakókat is kötelezően meg kell szüntetni.

A munkálatok elkezdésére még várni kell, ugyanis legalább két hét szükséges a kivitelezési szerződés megkötéséhez, s még három-négy hónapot igényel a műszaki tanulmányok elkészítése is. Ezt követően láthat hozzá a cég a tervek megvalósításához.

A tanácsülést követően Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke elmondta a tanácsban lévő pártok képviselői (RMDSZ, PSD, PNL, PD-L) egyaránt pozitív hozzáállást tanúsítottak az előterjesztett napirendi ponttal kapcsolatban, hiszen mindenki belátta nem áll rendelkezésre egyéb pénzforrás erre a célra, így meg kell óvni az uniós támogatást. Govor Mircea, a szociáldemokrata párt megyei tanácsosa hozzátette mindenképpen örvendetes tény, hogy a korábban előirányzott pénzösszegért valósulhat meg a hulladékgazdálkodás modernizálása, így ugyanis több millió lejt sikerült megtakarítani a megye számára. Továbbá azt is megjegyezte, hogy hamarosan megnyugodhatnak az Udvari úton élők, hiszen a jövő év végéig megszűnik a városi szeméttelep okozta jellegzetes bűz.

Két éven belül megoldódik Szatmár megye hulladékgazdálkodási problémája.

A Szatmár megyei tanácsban lévő pártok képviselői (RMDSZ, PSD, PNL,PD-L) egyaránt pozitív hozzáállást tanúsítottak a szeméttelep ügyében.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: