2009-06-11 16:18:52• hírek • Parajdi Andrea

Hová kerüljön a szemét?

Hová kerüljenek a vidéki településekről összegyűjtött hulladékok július 16 után? -jelenleg ez a kérdés foglalkoztatja a megyei és városi vezetőket. A válasz megtalálásához a szakhatóságok, és környezetvédelemmel foglalkozó hivatalok segítségét kérték az előjárók.

Ahogyan arról többször is szó esett, Románia minden vidéki szemétlerakóját 2009. július 16-ig fel kell számolni, ugyanis az állam felvállalta ezt a kötelezettséget. Szatmár megyében 2010 júliusáig kizárólag csak a Szatmárnémeti és a Tasnádi tárolók működhetnek.

A vidéki településeket érintő határidő hamarosan lejár, s a probléma még koránt sincs orvosolva. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalhoz több kérvény is érkezett a megye településeitől, hogy miután a lerakók bezárnak, tárolhassák hulladékaikat a Szatmárnémeti szeméttelepen, azonban választ még senki sem kapott.

A Környezetvédelmi Ügynökség, a Környezetvédelmi Őrszolgálat, a Florisal Köztisztaságért Felelős Vállalat, a Szamos-Tisza Mikrórégió, a Szatmár Megyei Prefektúra, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Önkormányzat képviselői közösen ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást keressenek. Ilyés Gyula polgármester és Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a szakemberek véleményét kérték arról, hogy milyen lépéseket kellene megtenni, amelyek mindaddig megoldást jelentenének a településeknek, amíg elkészül a Megyei Hulladékgazdálkodási projekt által létesülő regionális lerakó és kisebb átrakók uniós normáknak megfelelő kivitelezése.


A megyei és városi vezetők arra keresik a hozá kerüljenek a hulaldékok, míg elkészül a regionális lerakó Szamosdob környékén


A Környezetvédelmi Ügynökség és a Környezetvédelmi Őrszolgálat képviselői főként elméleti lehetőségeket taglaltak, elmondták: Szatmárnémetinek nem kötelessége, azonban tárolhatja a vidékről érkező hulladékokat, abban az esetben, ha biztosra tudja, hogy a municípium területén és a vidéken összegyűjtött hulladéknak is helyet tud biztosítani.

Véleményük szerint ez úgy tudna megfelelően működni, ha mindenhol kevesebb lenne a hulladékmennyiség, amely csak akkor tud megvalósulni, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, külön választva az újrahasznosítható és a lebomló hulladékokat. Csehi Árpád tanácselnök, és Ilyés Gyula polgármester ennél kézenfekvőbb megoldási javaslatot vártak, hiszen ahogyan többször is elhangzott, pénzhiány miatt a teljes szelektív gyűjtés bevezetésére még igencsak várni kell.

A tanácselnök és a polgármester arra kérték a szakembereket, hogy egy-két héten belül nyújtsanak be egy jelentést arról, hogy milyen kapacitása van a Szatmárnémeti szeméttelepnek. Az idő rendkívül sürgető, hiszen ha kiderül, hogy nem tudják itt helyben a szükséges mennyiségeket tárolni, szerződést kell kötni a környező megyék engedélyezett szeméttelepekkel működő városaival, ez az intézkedés természetesen nagyobb költségek kifizetését eredményezi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: