2012-10-02 11:48:55• hírek • Kocsis Zoltán

Hulladékfeldolgozót mutattak be a megye vezetőinek

Barcelona városának háztartási hulladék-feldolgozó technológiáját mutatta be a spanyol Ambiensys cég romániai képviselője kedden Szatmárnémetiben, a megye és a szamosdobi hulladéktároló vezetőinek.

Az eseményre a Kossuth-kertben található Zöld Házban került sor, a közvetítő szerepét pedig Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynök igazgatója töltötte be. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke bevezetőjében elmondta, minden olyan technológia, eljárás, berendezés érdekli, ami csökkenteni képes a tárolandó szemét mennyiségét. Hozzátette, hogy már többen is megkeresték ebben az ügyben, több eljárást személyesen is megtekintettek a megye szakemberei, ám egyik sem bizonyult igazán hatékonynak. Claudiu Ardelean, a Szamosdobon található szeméttározó igazgatója szintén szóvá tette, hogy már több berendezést, eljárást személyesen is megtekintettek. Egy működő eljárásra azért is szükség van, mert évente körülbelül 50.000 tonna szemét érkezik a telepre, egy cella megnyitás pedig körülbelül egy millió euróba kerül, magyarázta.

Az Európai Unióban Hollandia és Németország jár élen a hulladék újrafeldolgozásában, Románia pedig, Bulgáriával karöltve - mint szinte minden téren - a sereghajtók közé tartozik. Nálunk alig három éve kezdtek el foglalkozni a hulladékfeldolgozással - magyarázta a spanyol cég romániai képviselője. Az eljárást Barcelona városa már három éve alkalmazza és a cég jelenleg hasonló berendezést épít a spanyolt Salamanca városa számára, továbbá Olaszországban, Marokkóban és Argentínában is épülőfélben van egy-egy telep.

Egy reaktor, amely óránként négy tonna hulladékot különít el, tisztít meg és tesz újrafeldolgozhatóvá, körülbelül 18-20 millió euróba kerül és összesen 4500 négyzetméternyi területre van szüksége.

A bemutató meghallgatása után a tanácselnök kijelentette: személyesen kapcsolatba szeretne lépni a spanyol cég vezetőivel és az esetleges kifizetési lehetőségek is érdekelnék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: