2013-03-23 14:47:49• hírek • MTI

Hóviharok okoznak komoly fennakadásokat Nagy-Britanniában

Szombaton is hóviharok és áradások okoztak komoly fennakadásokat Nagy-Britannia szinte teljes területén és Észak-Írországban.

Az északnyugat-angliai Cumbria megyében szombaton a hadsereg kutató-mentő egységei szabadítottak ki több tucatnyi autóst a hó fogságából. Az óránként 80-100 kilométeres sebességű széllökések 4-5 méter magas hótorlaszokat emeltek az utakon és több kocsit teljesen betemetett a hó. Sokan az egész éjszakát elakadt autójukban töltötték.

Észak-Írország fővárosában, Belfastban 200 ezren, Skóciában 14 ezren maradtak áram nélkül, miután a szélvihar sok helyen leszaggatta a légvezetékeket.

Szombaton ismét törölni kellett Észak-Írország és Oroszország labdarúgó válogatottjainak világbajnoki selejtező mérkőzését, mert a belfasti Windsor Park stadion gyepét félméteres hó borítja. A mérkőzést eredetileg péntek este rendezték volna meg, de a havazás miatt szombatra halasztották. A pályát azonban a folyamatos sűrű havazás miatt nem sikerült megtisztítani. 

Szombaton Londonban is sűrűn esett a hó, de a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér - amelyek közül négyre közlekednek járatok Budapestről - egyelőre működik.

Skócia egyes magaslati pontjain - az előző napi fagyrekordokhoz hasonlóan - szombat reggel is mínusz 10 fok alatti hőmérsékleteket mértek. Az ilyen hideg időjárás Nagy-Britanniában tél közepén is ritka. Jelenleg országszerte általánosságban is 15 fokkal van hidegebb a március második felében szokásosnál.

Az ítéletidőnek halálos áldozata is van. A délnyugat-angliai Cornwallban egy lakóház alól gyakorlatilag kimosta a talajt a nagy mennyiségű csapadék, és az egyik lakó holttestét a mentőalakulatok szombaton megtalálták a romok között.

A meteorológiai szolgálat szakemberei szerint nem kizárt, hogy az utóbbi negyedszázad leghidegebb márciusa lesz az idei. Minden idők leghidegebb márciusát 1962-ben élte át Nagy-Britannia; akkor a havi középhőmérséklet 1,9 fok volt. Ez a rekord a szakértők szerint valószínűleg nem dől meg, de az azóta eltelt időszak leghidegebb márciusánál, amely 1987-ben volt 3,3 fokos havi középhőmérséklettel, az idei március hidegebbnek bizonyulhat.
A szombati brit sajtó által idézett iparági források szerint nem kizárt, hogy ha a kemény márciusi tél folytatódik, előbb-utóbb a földgázellátás korlátozására lesz szükség.

A Daily Mail forrásai szerint a brit földgáztározókban másfél napra elegendő vésztartalék maradt, és ha a felhasználás nem csökken, akkor az energiaszolgáltatók először a vállalatok és az erőművek, végül azonban a lakosság ellátását is korlátozhatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: