2010-02-08 20:39:30• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Hóviharok miatt zártak le főutakat

A romániai közúti közlekedés résztvevői valóságos "rémtörténetet" éltek át hétfőn, mivel a sűrű havazás és a hóviharok miatt tizenhat országos jelentőségű főutat kellett lezárni, több megyében szünetel az iskolai tanítás.

Az ítéletidő továbbra is az ország déli és délkeleti részélt sújtja, különösen azokat az utakat, amelyek Bukarestből az ország moldvai része és Dobrudzsa felé vezetnek. A Konstanca kikötőváros felé vezető autósztráda egy szakaszát is lezárták a forgalom elől, a főváros és Pitesti közötti autópálya pedig mindkét irányban járhatatlan volt hétfőn. Több útszakaszon a gépkocsik több órán át az országúton vesztegeltek.

Bukarestben napközben nem akart szűnni a havazás, az autókat újabb hóréteg borította be, holott még a múltkori hó alól sem szabadultak ki. A főpolgármester arra szólította fel az embereket, hogy csak különösen indokolt esetben induljanak útnak. A mentőszolgálat akadozva volt képes ellátni a feladatát, a mentőautók csak a főutak mentén tudtak közlekedni, a mellékutakat elzárta hó.

A szokatlan havazás miatt már a hétvégén országszerte megnőtt a balesetek száma. A Bukarest- Pitesti sztrádát  például éppen amiatt zárták le, hogy azon tömeges karambol történt, kilencven kilométerre a fővárostól húsz autó rohant egymásba. A balesetben hét személy sérült meg, egyikük állapota válságos. A mentők a helyszínen próbálták ellátni a sérülteket, ugyanis a havas úton rendkívül nehezen volt megközelíthető a legközelebbi kórház. Egy kilométerrel a tömeges baleset helyszínétől nyolc autó rohant egymásba.


A havazás miatt nehézkes volt a közlekedés
A havazás miatt nehézkes volt a közlekedés



Az romániai közlekedésfelügyelet a rendkívüli időjárásra való tekintettel hétfőre  felfüggesztette a teherszállító járművek közlekedését is. A határozat értelmében a 3,5 tonnánál súlyosabb járművek nem indulhattak útra Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Galati, Ilfov, Prahova és Vrancea megyékben.

A kormány hétvégi válságülésének eredményeként az ország több megyéjében (Olt, Prahova, Buzau, Calarasi, Dambovita) egyelőre szünetel a tanítás. A rendkívüli havazás településeket zárt el a külvilágtól, a mellékutak járhatatlanok, a főutakon akadozik a közlekedés, így sok helyen veszélyes lenne a tanulókat például az iskolabuszokkal eljuttatni az iskolákba. Daniel Funeriu oktatási miniszter szerint ott, ahol az időjárás indokolja, kedden is zárva tartanak az iskolák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: