2017-01-06 11:11:13• hírek • MTI

Hóvihar tombol Románia délkeleti részén

Hóvihar tombol Románia délkeleti részén, ahol pénteken a korábbi másodfokú (narancssárga) riasztást harmadfokúra (vörös) emelte a meteorológiai szolgálat hét megyében.

A hófúvásnak leginkább kitett Buzau, Braila, Ialomita, Constanta, Calarasi, Tulcea és Vrancea megyében a kiadós havazáshoz társuló erős szél társul, amelynek sebessége eléri az óránként 85 kilométert. A fővárostól keletre fekvő Baragan-síkságon és a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsában minden út járhatatlan a hófúvás által emelt hótorlaszok miatt, a látótávolság pedig sokhelyütt néhány méterre csökkent.

A hatóságok lezárták Románia valamennyi tengeri kikötőjét, több mint hatvan országutat, a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópályát is. Az állami vasúttársaság is felfüggesztette a közlekedést - több mint negyven járatot töröltek - azokban a megyékben, ahol narancssárga és vörös riasztást adtak ki, hogy a szerelvények ne akadjanak el a hóban.

A katasztrófavédelem folyamatosan menti a hó fogságából azokat az utasokat, akik mégis az utakon rekedtek. A hófúvás sújtotta megyékből 126 szüléshez közeledő várandós nőt, és 622 művesekezelésre szoruló betegeket már csütörtökön beszállítottak a kórházakba, hogy ne kelljen járhatatlan utakon mentőt küldeni értük. A bukaresti nemzetközi repülőtéren több légitársaság törölte járatait, de folyamatosan tisztítják a kifutópályákat, a gépek pedig átlagosan félórás késéssel szállnak fel a jegesedésgátló kezelés miatt.

A rossz idő miatt elővigyázatosságból leállították a cernavodai atomerőmű egyes blokkját. Calarasi megyében több mint 16 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A román ortodox egyház lemondta az össze szabadtéri ünnepséget, amelyet a Vízkereszt alkalmából szerveztek Tulcsán (Tulcea), a Duna-parton, illetve Konstancán (Constanta), a tengeri kikötőben. Idén így elmarad a vízbedobott kereszt kihalászásának hagyománya: a korábbi években az ünnepség egyik legnépszerűbb pillanata volt, amikor bátor úszók ugrottak a Duna, illetve a Fekete-tenger fagyos vizébe, hogy egymással versengve kihalásszák az egyházi elöljáró által vízbe dobott keresztet. A tomiszi ortodox érsekség szerint péntek reggelre megfagyott 170 ezer palack szenteltvíz, amit a hívőknek készítettek elő.

A hóvihar miatt kiadott vörös riasztás 16 óráig lesz érvényben az érintett hét megyében, majd - másik négy megyével és Bukaresttel együtt - ezekben péntek estig narancssárga riasztás marad érvényben. Másik 15 megyére sárga figyelmeztetést adott ki a havazás miatt a román meteorológiai szolgálat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: