2018-06-06 09:33:49• hírek • Bede Emőke

Hova menekülhetnénk, ha valódi veszélyre figyelmeztetne a légvédelmi sziréna?

Nem csak Szatmárnémetiben, nem csak Szatmár megyében, hanem országszerte szóltak szerdán a szirénák. Szerencsére most is csak egy egyszerű próbáról volt szó, aggodalomra nem volt oka a lakosságnak.

A légvédelmi szirénáknak kétségtelenül a második világháborúban volt a legnagyobb szerepe, napjainkban szerencsére ritkán jeleznek komoly veszélyt. Általánosságban elmondható róluk, hogy magas épületekre, oszlopokra vagy tömbházak tetejére szerelik fel őket, jellegzetes alakjuk miatt könnyen felismerhetőek.
 

Szatmár megyében összesen 167 ilyen jelzőeszközt tartanak számon. Ezek jelentős hányada, összesen 99 darab központilag irányított, azaz egyetlen gombnyomásra bekapcsolhatóak. A fennmaradó 68-at pedig helyileg helyezik üzembe, ha a szükség úgy kívánja. Összesen három jelzésről beszélhetünk: a katasztrófára figyelmeztető 5 felbőgés, a légi előriadót jelző 3 felbőgés, a légiriadóra figyelmeztető 15 felbőgés. A havi gyakorlatok során ezek egyikét tesztelik.
 

Viszont felvetődik a kérdés, hogy ha nem szirénaszerdáról van szó, azaz valóban éles helyzetre figyelmeztetne a harsogó hang, hova is menekülhetnénk. A Romániai Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség honlapján elérhető egy dokumentum, melyben összesítik az ország valamennyi óvóhelyének címét és GPS-koordinátáit.


Ennek tanúsága szerint 25 speciálisan erre a célra kialakított óvóhely van városunkban. Három a Károlyi úton, egy a Prahova utcán, egy a Tisza, négy a Milcov, kettő a Proiectantului sétányokon, három az Astronautilor, egy a Capricornului, egy a Zenit utcán, egy-egy a Begoniei, Nufarului, Ipotesti, Mircesti sétányokon, ugyancsak egy a Constructorului, Soarelui és Stefan cel Mare utcákon, egy a Batizi úton és még egy az Október 25. téren. Azonban ez közel sem a teljes lista, ugyanis sok hivatalos intézmény és kereskedelmi egység is alakított ki épületében az előírásoknak megfelelő óvóhelyet. Hogy mely épületekben található ilyen menedék, arról az épület falára festett narancssárga négyzetben levő kék háromszög figyelmeztet. A pontos címeket tartalmazó táblázatért kattints ide, a táblázatban Szatmárnémeti és a megye óvóhelyeinek listája is szerepel. 



 

A légvédelmi sziránák felbőgése azonban nem jelenti azt, hogy azonnal meg kell kezdenünk a menekülést az óvóhelyek felé. Az ISU intése szerint gátszakadás vagy árvíz esetén az első és legfontosabb feladatunk, hogy minél előbb elhagyjuk az árvíz által fenyegetett területet, majd keressünk egy minél magasabb épületet, ahol már nem vagyunk közvetlen veszélyben. Kövessük a hatóságok üzeneteit, s ha mégis arra vonatkozó döntés születik, hogy evakuálják a lakosságot, ne tegyük kockára életünket azáltal, hogy ellenkezünk.
 

Kémiai vagy nukleáris katasztrófa esetén mindenképp maradjunk az épületen belül, s ne is hagyjuk el azt. Lehetőségeinkhez mérten szigeteljük le az ablakokat, ajtókat, illetve állítsuk le a légkondikat, zárjuk be a szellőzőket. Ez esetben is folyamatosan kövessük a híradásokat és a hatósági üzeneteket.
 

A modern technikának köszönhetően egy internetes felületen is értesülhetünk a legfontosabb információkról, melyeket jó tudni a kritikus helyzetekben. A fiipregatit.ro oldalon nem csak a fentebb említett esetekre vonatkozó anyagokat találunk, hanem tűzesetre, viharokra, de még a nyári kánikulára is felkészítenek. A belügyminisztérium által működtetett oldalnak van egy könnyen kezelhető telefonos alkalmazása is, a „DSU” néven fellelhető applikáció nem csak a közelgő viharra figyelmeztető kódokról tudósít, de számos egyéb tudnivalót is tartalmaz, pl. térképen jeleníti meg a legközelebbi óvóhelyeket. Remélhetőleg nem kell ezeket éles helyzetben is használnunk, de jó tudni, hogy hol is találhatjuk meg az életmentő információkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: