2011-02-14 17:39:44• hírek • Szatmar.ro

Hova dobjuk?

Környezetbarát olvasóinkban felmerülhet a kérdés, hova dobják a lejárt veszélyes hulladékukat.

Mészáros Gézától, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség hulladék és védett területek osztályának vezetőjétől megtudtuk, a lakosság által használt termékek idővel lebomlanak, így nagy veszélyt nem jelentenek a természetre, azonban ezeket is célszerű a kijelölt helyekre elszállítani.

A különösen mérgező vegyi anyagokat csakis azon vállalatok használhatják, amelyek külön engedélyt kaptak erre a különböző hivataloktól, az ő esetükben pedig az elhasznált anyagokat az ügynökségnél bejelentett gyűjtő cégekhez kell szállítaniuk.

A lakosság körében használt rovarirtó-, mosogató-, mosó- és egyéb szerek a már említett lebomlásuk miatt nem okoznak különösebb gondot. Az elemeket, illetve az autók akkumulátorait áruló cégek például kötelesek visszavenniük az elhasznált termékeket, ezeket biztonságos helyen tárolniuk, majd a gyártóhoz szállítják vissza.
Az importáló cégek szerződve kell legyenek egy romániai céggel, amelyik átveszi a kérdéses hulladékot.

Az elhasznált háztartási olajakat a havonta, másfél havonta megrendezett gyűjtőakciókkor lehet leadni, általában a piacok környékén. Mészáros szerint azonban a piacokon működő lángossütődékbe is szokta a lakosság szállítani ezt, ahol az említett cégek a sajátjukkal együtt leadják ezeket.


vegyszer


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: