2006-09-13 22:48:40• hírek • Szatmar.ro

Hőszigetelési program indult

 A romániai lakásállományt alkotó épületek nagy része 15-55 évnél régebbi.

Jogszabály módosítással sikerült hatékonnyá tennünk egy az előző kormány által papíron még 2003-ban beindított tervet. A jogszabály módosítás előtt a lakóházak hőszigetelésénél a munkálat értékének 25 százalékát állta az állami költségvetés.  Most a tulajdonos nem egyedül fizet.  A munkálatok összköltségét 1/3-1/3-1/3 arányban a lakóbizottság, az önkormányzat, valamint az állami költségvetés vállalja fel. A hőszigetelésre szoruló épület felmérését és a tervezést az állami költségvetésből fizetjük - hangsúlyozta Borbély László középítkezéssel és területrendezéssel megbízott miniszter szeptember 13-án a CAMEX Expo keretén belül megrendezett kerekasztal-megbeszélésen, a tömbházak hőszigetelését szorgalmazó program információs füzetének bemutatásakor.

A rendezvényen a hazai építkezési cégek munkaadói szövetségeinek, a Bukaresti Építészeti Egyetem, a lakótársulások, valamint a helyi hatóságok képviselői vettek részt.

A romániai lakásállományt alkotó épületek nagy része 15-55 évnél régibb, és hőszigeteltségük minősége messzemenően nem felel meg a mostani irányelvekének. A lakásállomány több mint 50 százaléka szorul hőszigetelésre. A lakótársulások és a polgármesterek kezdik megérteni programunkat és a partnerség lényegét, hiszen a helyi hatóságok által összeállított és a minisztériumban összesített listán már 6oo épület van, egyesek esetében már elkezdtük az energetikai felmérést – emelte ki Borbély László.

Az energiaárak állandó növekedése, az energiaforrások szűkössége, valamint a 2007-es Európai Uniós csatlakozás is aktuálissá teszi a lakóházak hőszigetelését. 2010-től az energiatanúsítvány uniós irányelve szerint az új és meglévő lakóházakat, ahhoz, hogy el tudjuk adni energetikai igazolvánnyal szükséges ellátni. Az igazolvány a lakás hőszigetelésével kapcsolatos adatokat is fogja tartalmazni. - mondta a területrendezéssel és középítkezéssel megbízott miniszter.

A tulajdonosra eső rész – körülbelül 500-1000 euró közötti összeg-, melynek részét képezi az ablakok, ajtók kicserélése is, és megtérülési ideje 6-8 évre becsült. Ezt az összeget másfél- két év alatt kell kifizetni – ismertette a jelenlevőkkel a megbízott miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: