2016-09-16 16:34:42• hírek • Szatmár.ro

Országos prioritási lista elején a Szatmárnémeti Vasútállomás felújításának ügye

A Szatmárnémeti Vasútállomás felújítására már jó ideje nagy szükség lenne - ezt úgy tűnik, hogy a Szállításügyi Minisztérium is felismerte, ugyanis a nemrég nyilvánosságra hozott mesterterv szerint a szatmári a második olyan állomás az országban, amely a felmérések alapján nagyon sürgősen felújításra szorul.

Annak ellenére, hogy nemrég felújították a vasútállomás tetőszerkezetét, az épület teljes rehabilitálását már nem lehet sokáig halasztani. Ezzel, úgy tűnik, hogy tisztában van a Szállításügyi Minisztérium is, ugyanis a mostanában sokat emlegetett fejlesztési mesterterv prioritási listájának második helyére került az épület ügye.

Az épület egyébként 1899-ben készült el, és egyike azon régi erdélyi állomásoknak, amelyek a Monarchia-beli állomás-épületek jellegzetességeit őrzi.

A vasútálllomás felújítását nagyjából egy évvel ezelőtt Kereskényi Gábor polgármester, akkor még mint parlamenti képviselő kérte interpellációjában. Egyebek mellett azzal indokolta a kérést, hogy egy értékes épületről van szó, illetve, hogy a városba látogatókra rendkívül rossz benyomást tesz a jelenleg romos épület.

A mesterterv összeállításakor figyelembe vették, hogy kinek a tulajdonában van az épület, milyen intenzitású a napi vasúti forgalom, hogy megyeközpont állomásépületéről van-e szó. A felújítást az EU vidékfejlesztési alapjától megpályázott pénzből végeznék el.

A lista első helyére egyébként Zsilvásárhely (Tg. Jiu) vasútállomása került, a második viszont a Szatmárnémeti vasútállomás. Ezt követi Nagybánya, de a lista 13. helyén ott van Nagykároly is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: