2012-03-23 16:23:40• hírek • Nagykároly.ro

Hosszú távra kell tervezni

A kisközösségek szereplőit bevonni nehézségeik megoldásába - fogalmazta meg Tóga István, hogy lényegileg mi is a Leader-program. A projektmenedzser a péntek délelőtt megejtett irodaavatón szólt erről.

A mezőpetri községháza szolgál a jövőben otthonául Nagykároly és Tasnád környéke Leader-irodájának. Amint már olvashattak erről a Nagykároly.ro-n, a jövőben a környékbeli európai uniós támogatások legnagyobb elosztó és bírálóközpontja lesz a decentralizált intézmény. A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv 431.2-es jelzésű alintézkedés révén megvalósuló program lényege: az európai finanszírozási rendszer decentralizációja, azaz példának okáért egy pár tízezer eurós összköltségvetésű projekt ügyében nem kell egy itteni helyhatóság képviselőjének számtalan alkalommal Kolozsvárra vagy Bukarestbe utaznia. Ráadásul a helyi kezdeményező csoportoknak - mivel rálátásuk van a helyi sajátosságokra - jogukban áll prioritások mentén dönteni. Ezzel pedig kiküszöbölhető a fővárosi empátia nélküli projekteket rangsoroló pontozórendszer.

Löchli Mihály elnök köszöntőjét követően a nagykárolyi és tasnádi kisrégió kezdeményező csoportjának vezetője, Tóga István projektmenedzser fejtette ki bővebben is: honnan indult, hol tart, és hova juthat majd a Leader-csoporttal a részvevő tizennyolc község, valamint a szintén társult Tasnád város. Amint kifejtette, az induláskor, 2006-ban igen sok nehézségbe ütköztek: nem volt könnyű például megértetni a települések vezetőségeivel, lakosságával, hogy miért is jó az alulról felfelé történő hosszú távú építkezés. Időközben a beindulás időpontja is változott: 2009 helyett 2012... Ennek ellenére sikerült kialakítani a működtetés alapfeltételeit: így a 19 település küldöttei alkotta közgyűlést, illetve az igazgatótanácsot - utóbbi testületben egyébként nem csak 5 személy rendelkezik tagsággal, hanem valahány érintett önkormányzat. A létrehozás pillanatában 100 fős tagsággal (természetes és jogi személyek egyaránt) rendelkeztek, s ezzel az ország legnagyobb csoportjává lettek. A máig eltelt időszakot hosszá, nehéz munkával telinek jellemezte. Összességében viszont példaértékű lehet a csoportjuk, méghozzá azon kezdeményező-csoportok számára, amelyek most alakulnak. Ugyanis az ország 80 Leader-csoportja újabb nyolcvannal bővülhet a közeljövőben.

Az új csoportoknak is szembe kell viszont nézniük a működtetés nehézségeivel. Ugyanis, akár a támogatások, a Leader-csoport tevékenységei is utófinanszírozásúak. Külön nehézséget okoz az, hogy bár van egy kormányrendelet, amely kimondja, a Leader-program akciócsoportjai is élvezik az állami garanciavállalást, magyarán hitelképesek, ám ennek metodológiája egyelőre nem jelent meg. A megyei önkormányzattól kértek segítséget a délnyugat-szatmáriak. A Megyei Tanács, és annak vezetősége pozitív hozzáállásának köszönhetően sikerülhet „túlélni ezt az időszakot". Köszönetet mondott a petri önkormányzat és községi vezetőség közösségének is. A hálából jutott Erdei D. István képviselőnek is, aki mindvégig összekötő kapocs volt az itteni leaderesek és a fővárosi szakhivatalok között. Előbbiekért mindvégig lobbizott utóbbiaknál. Mondandója végén is ezt kérte Tóga István projektmenedzser: a módszertan mihamarabbi megjelenése rendkívül fontos lenne.

A parlamenti RMDSZ-es képviselő hozzászólásában megköszönte a csoport tagjainak munkáját. Kiemelte ugyanakkor, hogy nagy komolyságot igényel a Leader-program mostani szakasza, hiszen közel 3 millió euró lehívását teszi lehetővé a következő etapig, amiben már nagyobb támogatások is lehívhatók.

Távlatokban kell gondolkodni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: