2012-04-17 18:33:08• hírek • Prohardver.hu

Hosszú idő után újra növekedésnek indult a PC piac

Az erőviszonyok némileg átrendeződtek, de összességében végre pozitív irányt vettek a számok.

Az utóbbi években annak lehettünk szemtanúi, hogy a PC eladások folyamatosan csökkentek, aminek rengeteg oka volt/van. Először is az asztali számítógépeknek egyre több konkurens termékkel kellett szembenézniük, elég, ha csak az okostelefonok és tabletek tömeges elterjedésére gondolunk. A jelen helyzet sem könnyű, hiszen a merevlemezkrízis is keményen sújtotta az eladásokat, a nehéz gazdasági helyzet sem nevezhető kedvezőnek, valamint a Windows 8 érkezése előtt is tapasztalható némi bizonytalanság és kivárás.

Ennek ellenére az International Data Corporation (IDC) arról számolt be, hogy az első negyedévben a 2011-es év azonos szakaszához képest annak ellenére 2,3%-os növekedést ért el a PC szegmens, hogy az előrejelzések a fent említett okokra hivatkozva 0,9%-os visszaesést jósoltak.

A HP továbbra is megőrizte vezető pozícióját, jelenleg 17,9%-os piaci részesedéssel rendelkezik, a tavalyi első negyedév 15,2 milliós értékesítésével szemben idén 3,2%-ot, 15,7 millióra javult. Érdekesség, hogy a Lenovo letaszította a Dell-t a második helyről, amit igen jelentős, 43,7%-os növekedéssel sikerült elérnie, amely az eladások tekintetében 8,1 millióról 11,7 millióra való ugrást jelent. Így a tavalyi 9,6%-os piaci részesedés idén 13,4%-ra hízott. A helycseréhez persze az is hozzájárult, hogy a többi dobogóssal szemben a Dell 2,1%-os visszaesést könyvelt el, 10,3 millió helyett idén csak 10,1 millió PC-jük talált gazdára, 12,1%-os piaci részesedésük 11,6%-ra zsugorodott.

A cikk folytatása a Prohardver.hu oldalon olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: